Nyugat felől száraz, eleinte még hűvös levegő áramlik fölénk. Napközben túlnyomóan napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. A délutáni órákra általában 24-26 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szerda reggelre ismét erősen lehűl a levegő, 10-13 fok közötti minimum hőmérsékletek valószínűek, ám egy-két helyen kevéssel 10 fok alatti értékek is előfordulhatnak.

null

Napközben a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban már 26-29 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A nap nagy részében napos, száraz idő várható, majd az esti óráktól egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, ezért erősebben megnövekszik a felhőzet és a késő esti, éjszakai órákban többfelé lehet zápor, zivatar.

Csütörtök hajnalban még előfordulhat futó zápor, majd felszakadozik a felhőzet, napközben már túlnyomóan napos idő várható. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik majd a levegő. Péntektől erős felmelegedés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Csapadék nem várható. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. Késő estére 14-17 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: napos, száraz idő várható, majd az esti óráktól erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg az éjszakai órákban többfelé valószínű zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 26-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: eleinte még előfordulhat futó zápor, majd napközben már túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északnyugati szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete 14-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik az igazi nyári idő. Szombattól kánikula köszönt be, majd a jövő hét közepén ismét mérséklődhet a felmelegedés, változékonyabbra fordulhat időjárásunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, szalinay, időjárás