Egy ciklon áramlási rendszerében, délire fordul felettünk az áramlás, egyre melegebb levegő éri el térségünket. Eleinte az évszaknak megfelelő, majd a későbbiekben már annál is melegebb idő várható. Vasárnaptól kánikulai meleg köszönt be.

null

Hétfőn még kissé változékony időre számíthatunk. A több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki futó zápor, esetleg gyenge zivatar. Melegszik a levegő, a délutáni órákban már többfelé mérhetünk 22-23 fok körüli maximum hőmérsékleteket.

Kedden, szerdán már érezteti hatását a meleg levegő beáramlása. A sok napsütés hatására eleinte 25 fokig, majd szerdán már 26-27 fokig melegszik a levegő. A délutáni órákban képződő gomolyfelhőkből csak néhol alakulhat majd ki futó zápor, zivatar.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan kialakulhat futó zápor, esetleg gyenge zivatar.
A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok körül alakul. Késő estére 14-16 fokig hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire napos idő várható, nappali gomolyfelhő képződéssel. Néhol kialakulhat futó zápor, esetleg zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 8-12 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő.

null

Szerda: nagyrészt napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok körül alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a meleg, nyári idő. Vasárnaptól már kánikulai melegre kell készülni. A hét második felétől növekszik a délutáni záporok, zivatarok valószínűsége.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, szalinay, időjárás