Csütörtökön és pénteken azonban, még a déli, páradús léghullámok határozzák meg időjárásunkat, ezért marad a nyárias hőmérsékletű, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő. Hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindkét nap számíthatunk, és a délutáni órákra 23-24 fokig melegszik a levegő.

Szombaton, a délelőtti, déli óráktól kezdve, erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Többfelé lehet tartós eső is. A megye egyes részein jelentős, néhol akár nagy mennyiségű csapadék is lehet. Szombat napközben megerősödik az északira forduló szél, mellyel lehűlés kezdődik. A nappali órákban még nem lesz hűvös, általában 18-20 fok körül alakulnak a hőmérsékletek, azonban az északnyugati tájakon, illetve a Balaton térségében ennél már hűvösebb is lehet. Vasárnap hűvös, főleg a megye déli, délkeleti területein csapadékos idő valószínű, 13-14 fok körüli maximum hőmérsékletekkel. A mostani számítások szerint, szombaton és vasárnap, összességében jelentős, néhol akár nagy mennyiségű csapadék is lehet.

Jövő hét keddtől lassan melegszik az idő, de az éjszakák meglehetősen hidegek lesznek.

Hőmérsékleti diagram Kaposvár térségére. Kék nyíl jelzi az ábrán, a hétvégi jelentős lehűlést.
Hőmérsékleti diagram Kaposvár térségére. Kék nyíl jelzi az ábrán, a hétvégi jelentős lehűlést.
Csapadék előrejelzés szombatra. A hidegfront előtt, már a délelőtti órákban is lehet csapadékra számítani.
Csapadék előrejelzés szombatra. A hidegfront előtt, már a délelőtti órákban is lehet csapadékra számítani.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárása, hosszú, hétvége