kep.jpg

Nyugalomba jutott felettünk a hideg levegő, ezért egyelőre a helyi hatások alakítják időjárásunkat. Nagyrészt napos, száraz idő várható, átlag körüli hőmérsékletekkel. Csütörtökön már újabb nedves légtömegek érnek el minket, ennek hatására változékonyabbra fordul időjárásunk.

Szerdán, a hajnali fagyok után gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban 12-16 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd. Változóan felhős, napos idő várható, esetleg néhol alakulhat ki futó zápor. Csütörtök reggel még előfordulhat talaj menti fagy, majd napközben dél felől időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. A hőmérséklet ennek ellenére, kissé tovább emelkedik, a délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő. Pénteken a nap első felében még felhős idő várható, további kisebb esőkkel, záporokkal, majd a délutáni órákban valószínűleg felszakadozik a felhőzet. Szombatra szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ezért mindenhol felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. A pénteki kisebb hőmérséklet visszaesés után, ismét melegszik a levegő, a szombat délutáni órákban, általában 16-18 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő felhőzetből csak néhol lehet futó zápor. A délutáni órák hőmérséklete 12-16 fok között alakul. A késő esti órákra 4-8 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd napközben időnként már erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok körül alakul, néhol gyenge fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő.

Péntek: általában erősen felhős idő várható, szórványosan kisebb esőkkel, záporokkal, majd a délutáni órákban felszakadozhat a felhőzet. A keleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 4-7 fok között valószínű. A délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő. A magasabb értékek a gyengébben felhős, csapadékmentes tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a kezdeti változékony idő után, szárazabb léghullámok érnek el minket. A következő 10 napban, az évszakos átlagnak megfelelő, vagy kicsivel a feletti hőmérsékletek valószínűek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, szalinay, kapospont, eső, tavasz, időjárás