Kaposvár eddig is számos programmal, például ösztöndíjakkal segítette a fiatalok helyben maradását. A diákok közül egyre többen mondják azt, hogy egyetemi tanulmányaik után is szívesen élnének a somogyi vármegyeszékhelyen. Ilyen Vajda Milán és Máj Borbála is, akik a jó közösség és a számukra vonzó munkahelyi lehetőségek miatt élnének itt.

Az Együtt Európáért Alapítvány kutatásából is az derül ki, hogy ahol erős közösésg van, ott szívesebben maradnak, vagy térnek vissza a fiatalok. Kiváltképp akkor, ha el tudnak helyezkedni és a lakhatásuk is biztosított.

Egy szerdai műhelybeszélgetésen - amelyen diákok, civil- és kultuálris szervezetek, illetve oktatási intézmények képviselői is részt vettek - Szita Károly polgármester arról beszélt: a város szeretné, ha a fiatalok itt találnának bizos megéhetést és alapítanának családot: "a gyarapodás várospolitikai cél is. 2030-ra oda szeretnénk eljutni, hogy legalább annyian szülessenek településünkön, mint ahányan a koruk által itt hagynak bennünket." 

Rácz Zsófia miniszteri biztos pedig kiemelte: a fiatalok helyben tartása gazdasági érdek is, hiszen a képzett munkaerő növeli a vállalkozások, így egyes térségek versenyképességét is.

Címkék: népesség, ifjúság, vidék, közösség, család, Kaposvár, gazdaság