A hírt szerdán jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője Budapesten. Kaposvár önkormányzatát Borhi Zsombor alpolgármester képviselte.

A fejlesztés révén hatezer négyzetméterrel bővül a gyártóterület és négy új gyártósor áll szolgálatba. A Metyx elsősorban szélerőművekhez, illetve gépjárművekhez gyárt alkatrészeket. Termékeik között szerepelnek például többtengelyes erősítők, szénerősítők, RTM erősítők, fonott erősítők és vákuumcsomagolók.

Mint ismert, a török cég 2015-ben azután kezdhette meg a munkát a városban, hogy megvásárolta a Nabi bezárt gyárát. Szita Károly polgármester olyan befektetőt akart Kaposvárra csábítani, aki vállalja, hogy az egykori buszgyár szakképzett dolgozóinak a jövőben is munkalehetőséget biztosít. Ugur Üstünel, a műszaki textíliákat, kompozit műanyagot és szélerőművekhez lapátokat előállító Metyx vezetője akkor úgy fogalmazott: hosszú folyamat volt a buszgyár megvásárlása, amihez megkapta a szükséges támogatást a városvezetéstől. Azóta a török vállalat folyamatosan fejleszti a gyárat. A tulajdonos célja az, hogy Kaposváron jöjjön létre a cég európai központja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ugur Üstünel, a török tulajdonú Metyx Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. fotó: MTI/Illyés Tibor
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ugur Üstünel, a török tulajdonú Metyx Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. fotó: MTI/Illyés Tibor

A sajtótájékoztatón Gelencsér Attila elmondta: egy olyan régióba érkezik a pénz, ahol az ipari kultúra hagyományosan elmaradott volt, sokáig nem tudott megtelepedni. Az itt élőknek ezért nagyon sokat jelentett és jelent ma is az ipar meghonosodása.

Erősödik a magyar, és benne a kaposvári gazdaság. Nő a helyi cégek árbevétele, jövedelemtermelő képessége, foglalkoztatottsági adatai, beruházási kedve és társadalmi szerepvállalása.

Gelencsér Attila arról is beszélt, hogy eddig 13 milliárd forint érkezett Kaposvárra a GINOP keretében, melyet tovább bővített nagyberuházási támogatás.

Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője a budapesti sajtótájékoztatón.
Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője a budapesti sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter pedig azt mondta: török vállalat beruházásáról ritkán tudnak Magyarországon beszámolni. Jellemzően amerikai, német, kínai beruházásokról adhatnak számot. A magyar-török gazdasági együttműködés azonban kiválóan alkalmazkodik a magyar gazdasági stratégiához: magas technológiai színvonalú és magas hozzáadott értéket képviselő termékeket állítanak elő a kaposvári METYX Hungary Kft- nél, ahol folyamatos a kutatásfejlesztés és innováció is.

Címkék: Metyx, vállalkozás, munkahely, beruházás, fejleszt, Kaposvár, gazdaság