Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Moody's Investors Service, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A nemzetközi hitelminősítő kiemelte azt a várakozását is, hogy a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz. Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi "Ba1" szintről egy fokozattal "Baa3"-ra javította a hitelminősítő. Az új osztályzat kilátása stabil.

A Moody's pénteki lépésével a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Standard & Poor's szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.

A cég várakozása szerint a magyar gazdaság növekedését a következő öt évben az Európai Unió jelentős értékű fejlesztési folyósításai is segítik majd. E folyósítások éves átlagban várhatóan elérik a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát; ez a legmagasabbak között lesz a közép- és kelet-európai EU-térségben - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindemellett a kormányzati kezdeményezések - köztük a kiterjedt közfoglalkoztatási programok - a munkapiaci helyzetet is jelentősen javították: a foglalkoztatottsági ráta az idei második negyedévben elérte a 66 százalékot a 2011-ben mért 55 százaléka után, és most már összhangban van az EU-átlaggal.

A felminősítés fő indokai közé tartozik a kormányzati elkötelezettség az adósságteher csökkentése mellett, amelyet demonstrál, hogy az államháztartás elsődleges egyenlege az elmúlt négy évben többlettel zárt. A Moody's várakozása az, hogy a magyar adósságmutatók fokozatos javulása tartós lesz, és a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta jövőre 72 százalékra csökken a 2011-ben mért 81 százalék körüli szintről.

Utoljára öt éve, 2011-ben volt a magyar államkötvények besorolása mindhárom minősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában, de ekkor már a gazdaság átesett jó pár leminősítésen. Az ország minősítése 2003-ra ért a csúcsra, akkor a Moody's-nál A1-es kategóriában, az S&P-nél és Fitchnél pedig A- volt a besorolása.

Címkék: hitelminősítés, moody's, állampapír, felminősítés, gazdaság