Interviszt Bence a gépészben tanul. Jövőre érettségizik és a technikusi képzést is el akarja végezni. Nyáron a kaposfői önkormányzatnál fog dolgozni.

- Azon a pénzen esetleg, amit ott keresek olyan dolgokra tudom költeni, vagy magamra fordítani, vagy a tankönyveket finanszírozni, ami mondjuk a továbbtanulásomban segíthet - válaszolta stábunknak Interviszt Bence.

Kaposfőn leginkább csak az önkormányzat tud munkát ajánlani a diákoknak: dolgozhatnak például a falu élelmezését is segítő fóliasátorban, ahol van munka bőven.

Jönnek a nyári betakarítások és a növényápolási feladatok. A kultúrházban nyári tábort szeveznek, illetve most újítanak fel egy régi épületet, ahol segédmunkát tudnak adni a fiataloknak.

- Egy 20-25 fő folyamatosan jelentkezik, sajnos ennyi munkát nem tudunk szervezni, nem azért mert nem lenne feladat, hanem, mert nem tudjuk megfinanszírozni az ő tevékenységüket. Azért is örültem , hogy a kormány meghirdette a nyári diákmunkát lehet majd rá pályázni, szervezni az idei évben is és azt látom, hogy már a gyerekek is jelentkeztek - tette hozzá Sztányi Tibor, Kaposfő polgármestere.

A kormány idén csaknem 2 milliárd forintot szán a nyári önkormányzati diákmunka programra, amivel elő kívánják segíteni a fiatalok munkához jutását és a korai munkatapasztalat megszerzését pénzkereseti lehetőséggel. Szakemberek szerint az ilyen munkának lényeges szocializációs hatása van.

- Ha nézzük azt, hogy ma a középsikolát végzett minimálbéren dolgozhat, ami 130 ezer forint és ha nézzük a minimálnyugdíjat , ami 26,800 forint, akkor azt gondolom, hogy belátható, hogy van jelentősége, hisz hozzá tud járulni mind a családi büdzséhez és sajnos egyre inkább szükség van rá, mind pedig a nyaralását meg tudja oldani, vagy zsebpénzt tud termelni - mondta Szabó János, szociológus.

A szociológus hozzátette, ma a fiatalok 47 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A nyári diákmunka ennek csökkentésében is segíthet.

Címkék: nyári, kormány, támogatás, munka, diák, gazdaság