Egy devizahitelekre szakosodott ügyvéd tartott fórumot a napokban Kaposváron. A terem megtelt hitelkárosultakkal. Sokan már minden reményüket elvesztették.

Van, aki mindent megtett azért, hogy ne mondják fel szerződését, de több mint háromszorosára emelkedett a törlesztőrészlete, amit már nem bírt fizetni.

Gulya Tibor ügyvéd szerint érdemes jogi útra terelni a hasonló ügyeket. Vannak ugyanis olyan lehetőségek is, amelyek akár kamatmentes hitelre is módosíthatják a fennálló szerződést: "A forintosítási törvény nem befolyásolja az emberek életét, nem teszi kötelezővé az abban foglaltakat, hiszen ehhez kapcsolódóan van a régi polgári törvénykönyv 226. paragrafusa, ami megadja a lehetőséget arra, hogy az ügyfél a szerződésével kapcsolatosan bizonyítani tudja, maga a forintosítás és egyéb tények a jogos érdekeit sérti, akkor van más jogi megoldás és kamatmentes hitellé lehet tenni a szerződését."

Somogy megyében az utóbbi években csaknem félezer hitelkárosult fordult bírósághoz.

A futó devizahitelek elszámolásával is sokan elégedetlenek. Közülük többen is a bíróságon szeretnének érvényt szerezni vélt igazuknak.

Ebben a hónapban pedig a végtörlesztők kapják meg elszámolási levelüket. Ha valaki nem ért egyet a benne foglaltakkal, a kézbesítéstől számított 30 napon belül tehet panaszt.

Címkék: törlesztő, adós, kamat, részlet, károsult, devizahitel, per, bíróság, gazdaság