Az autó árának több mint kétszeresét kellett visszafizetnie ennek a nőnek. 138 forintos árfolyamon indult a törlesztőjük, és 300 forint körüli árfolyamon szálltak ki a hitelből. A tegnapi Alkotmánybíróság döntése alapján ők is perelhetnek ezért.

- A mi pénzügyi tudásunk, az érvrendszerünk kevés ahhoz, hogy egy bankkal szembeszálljunk. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy ehhez megfelelő jogi hátteret finanszírozzanak és ha finanszíroznak, érdemes-e. A papír még ott van az asztalomon, még nem döntöttem el - árulta el Járfás Rózsa.

Molnár István, a Devizagarancia Szövetkezet elnöke szerint a tegnapi döntés nyomán újra érdemes elgondolkozni azon, hogy valaki pert indít-e. Főként az autóhiteleseknek.

- Ha egy pénzügyi szervezet nem megfelelően tájékoztatta az ügyfelét, vagy egyáltalán nem tájékoztatta, az adós joggal feltételezheti, hogy az árfolyamváltozás kockázata rá nem vonatkozik - mondta a Mentőöv Devizagarancia Szövetkezet elnöke, Molnár István.

Szerinte ha a bíróságok érvénytelenítik a szerződéseket, akkor a bankoknak a hitelfelvételkor aktuális árfolyamon kell elszámolniuk az ügyfelekkel.

Címkék: garancia, bíróság, deviza, gazdaság