A nagy hőséget a kukorica is egyre nehezebben viseli, így próbál minél több nedvességet megtartani. Míg májusban 157 miliméter csapadék esett Magyaratád környékén, addig júniusban 20,6 miliméter, júliusban pedig egyelőre semmi. Átlagosan 20-30 fok lenne az ideális a kukoricának és csapadék is kellene.

- Most kezd virágozni a kukorica. Mi amikor a 30-40 fokos levegőn vagyunk, akkor a kukoricatáblában eléri a 40-60 fokot is a hőmérséklet. Ha a pollen megsül, akkor nem termékenyül meg a kukorica. Ez a legnagyobb baj - mondta Lackovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke.

null

A szárazság miatt a kukorica nem tudja kinevelni a csöveket és a fejletlenebbeket feláldozza a túlélésért. Így, ha marad a hőség, várhatóan sokkal kevesebb kukorica terem. A kevés termés pedig az árakra is hatással lesz.

- A piac is érzékeli ezt a kritikus időszakot. Az utóbbi napokban elkezdett emelkedni a kukorica ára, vélhetően más európai országokban is hőség uralkodik és ez befolyásolja az árakat is - tette hozzá Baranyai Sándor, a Somogy Megyei Termelők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

Somogy az ország harmadik legnagyobb kukoricatermelő megyéje. Csaknem 75 ezer hektáron vetettek.

Címkék: drágulás, takarmány, kukorica, gazdaság