Azok, akik már megkapták az elszámolást és utánanéztek az adatoknak szembesültek azzal, hogy nem úgy számoltak a bankok, mint amire számítottak, mondta Molnár István. A pénzintézetek nem a tőketartozásból vonták le a tisztességtelenül elvett pénzt.

- Nem a tőkéből az esetek nagy részében, egyes bankoknál és nyilván nem szeretnék nevesíteni, hanem az össztartozásból vonják le ezeket az összegeket. A tőke összege vagy egyáltalán nem, vagy csak minimálisan csökken. Tehát ez már nem az, mint amire az emberek számítottak. Tehát ennél fogva nyilvánvalósan elég nagy a felháborodás - mondta a Mentőöv Devizagarancia Szövetkezet elnöke, Molnár István.

A Mentőöv Devizagarancia Szövetkezet munkatársai folyamatosan írják a panaszleveleket. De Molnár István azt mondja, nem számít arra, hogy bárki is megváltoztatja a bankok által kiküldött egyenleget.

A banki elszámolásnak tartalmaznia kell azt a pontos összeget, ami visszajár. Benne kell legyen, hogy mennyit fizetett és mennyit kellett volna fizetnie az ügyfélnek, lejárt tartozás összegének és a további teendőknek.

Egy másik érdekvédelmi szervezet főtitkára azt mondja, az elszámolás alapját képező adatok, számsorok, törlesztőtáblázatok, könnyítések változást okozhattak sokak hitelszerződésében, illetve a törlesztés ütemezésében is. Ezeknek az ügyfeleknek jobban meg kell vizsgálni az elszámolást.

- Akinek valamilyen esemény történt a futamidő alatt a hitelszerződésében, ez bármilyen, ami feltételezhető, hogy a fizetési feltételeket megváltoztatta, alaposabban át kellene néznie a szerződés részleteit - figyelmeztetett a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára, Kovács László.

Ha valamelyik ügyfél nem ért egyet a bank által kiküldött elszámolással, annak 30 napon belül panaszt kell tennie. A bankoknak 60 napon belül válaszolniuk kell. Ha ekkor sem fogadja el az ügyfél az elszámolást akkor a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testületéhez fordulhat. A Magyar Posta tájékoztatása szerint ma délután négy óráig a csaknem két millió elszámolásból 1,6 milliót már postára adtak a pénzintézetek. 850 ezret pedig már kézhez kaptak az ügyfelek. A többit legkésőbb jövő péntekig viszik ki a kézbesítők.

 

Címkék: elszámolás, posta, gazdaság, bank