Dániel minden nap segít a családi gazdaságban. 750 birkájuk van, a jövőben azonban még többet szeretnének. Ehhez is szükségük lenne a támogatásra. Két éve jelentkezett a fiatal gazda pályázatra, akkor nem sikerült, de nem adja fel.

- A pályázat abban segítene, hogy növelni tudnánk az állatlétszámot, gépesíteni tudnánk, több földet vásárolni, hogy saját tulajdonba legyen, ne úgy kelljen bérelni - mondta Paládi Dániel.

A korábbi fiatal gazda pályázatra 5-6 szoros volt a túljelentkezés. Idén 4,5 milliárd forintot különített el az agrártárca azoknak a 18-40 év közötti agrár végzettséggel rendelkezőknek, akik még nem vettek fel semmilyen agrártámogatást.

- Hangsúlyosabb szerepet kapott a munkahely teremtés, a vidéki élet minőségének javítása, az állattartás és a kertészeti ágazatok. Ezek a pályázat során pluszpontot érnek a pályázók számára - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász, Túri Zoltán.

További pluszpontot ér, ha valaki felsőfokú agrárvégzettséggel rendelkezik, vagy vállalja, hogy főállású vállalkozóvá válik.

Üzleti és pénzügyi tervet kell készíteni, amelyet május 1 és 15-e között lehet benyújtani a lakóhelye szerint illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségére. A pályázatban megjelölt tevékenységet 5 évig kell garantálni. A támogatás mértéke 100 százalékos és a felső összeg 12,5 millió forint lehet.

Címkék: millió, gazda, pályázat, gazdaság