Somogyban terjednek az energia-hatékony megoldások. Barcson geotermikus energiaközpontot adtak át, Nagyatádon napelemekkel csökkentenék a költségeket, Kaposváron pedig a desedai látogatóközpontban, a Rákóczi stadionban és a könyvtárban alkalmaznak majd zöld megoldásokat.

Egymilliárd forintból építették fel Barcson az új geotermikus energiaközpontot. A város alatt ugyanis jó minőségű, 64 fokos termálvizet találtak. Ez a kincs a Dráva-menti városka közintézményeinek hőigényét, illetve használati meleg víz igényét biztosan kielégíti, de az is elképzelhető, hogy vannak még tartalékok benne.

Energiatakarékos megoldást alkalmaznak hamarosan Nagyatádon is. A város 30 millió forintból napelemeket szerel a Bárdos iskola tetejére. A beruházással több milliót takarítanak meg.



Kaposváron  két éve földgáz  helyett bizogáz fűti a városi fürdőt. Ezzel évente 60 milliót spórol a város. A Desedán júniusra készül el az ökoturisztikai látogatóközpont. Már a tervezéskor is figyeltek arra, hogy energiahatékony megoldást alkalmazzanak, így a hűtési és a fűtési rendszert egy hőszivattyús módszerrel oldják meg. Ez környezetkímélő és hosszú távon olcsóbb, mint a hagyományos rendszerek.

A tervek szerint a jövőben a Rákóczi stadiont is biogázzal fűtenék, a Klebelsberg kollégium meleg víz ellátását pedig napkollektorokkal oldanák meg és ilyeneket szerelnek a városháza és a könyvtár tetejére is. A  tervezett biomasza erőmű pedig a távfűtési költségeket csökkenthetné.

Az Európai Unió tagállamai számára előírás, hogy 20 százalékra emelkedjen a megújuló energiaforrások használatának aránya.

Címkék: geo, zöld, energia, Nagyatád, Barcs, gazdaság, Kaposvár