Komoly károkat okozhat a borászatoknak a meleg tél, a Balaton mellett évek óta nem készítettek jégbort, s erre az idén is kevés az esély - erről Varga Bálint, a Varga Pincészet vezetője beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Badacsonyörsön.
Hozzátette, nyolc-tíz napon belül eldől, mi lesz a szőlővel, de az enyhe tél 25-30 százalékos termeléskiesést is okozhat.
Az utóbbi húsz évben nem volt példa arra, hogy heteken át folyamatosan ilyen meleg legyen - jegyezte meg Varga Bálint.
Kifejtette, a pincészetnél még két hektáron van jégbornak való szőlő, ami csaknem mind kárba veszhet.
Varga Bálint elmondta, a szőlő most mélynyugalmi állapotban van, ekkor képes a növény a legnagyobb hidegeket is elviselni. Egy-két héten belül azonban a szőlő átállhat kényszernyugalmi állapotra, s ha tovább tart a meleg idő és a talaj tovább melegszik, akkor beindulhat a szőlőben a nedvkeringés, sőt, a rügyek is kifakadhatnak. Ekkor egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat - fejtette ki Varga Bálint. Így azokon az ültetvényeken, ahol "kitavaszodik", a kár 70-80 százalékos is lehet.
Egy másik megközelítést említve úgy vélte, a tartós téli hideg elmaradásával később növényvédelmi problémák is jelentkezhetnek a szőlőben.
Jégbort 2010-ben készítettek utoljára a Varga Pincészetnél, de igazán jó jégbort csak 2009-ben, amikor a hőmérséklet a szükséges mínusz hét fok alá süllyedt.
Az évi négymilliárd forint árbevételt produkáló családi borászat több mint 250 hektáron termel szőlőt, ezer hektárról pedig felvásárolják a termést.
Mint arról korábban már beszámoltunk: a dél-balatoni borászok már megkezdték a szőlők metszését. A szőlősgazdák félnek, de reménykednek is. A tavalyi csapadékos tél és tavasz jót tett a szőlőnek. Most pedig abban bíznak, hogy nem jön már kemény fagy.