A lap írása szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium még november végén fordult az Európai Bizottsághoz, hogy hazánk bevezethesse a cukorkereskedelem területén is az úgynevezett fordított adózási rendszert.

A tárca azzal indokolta kérését, hogy a területen igen magas a feketegazdaság aránya, az általános forgalmi adó ilyen módszerrel történő beszedése pedig szűkítené a visszaélési lehetőségeket - számolt be a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor kormányfő már november 19-én, a Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzemavatóján is jelezte, hogy november végén a kormány több, a cukorágazatot érintő döntést tervez. A hét elején pedig a parlamentben a szocialista Gőgös Zoltán kérdésére közölte, hogy a napokban már jelezték az Európai Bizottságnak, hogy a cukor esetében is bevezetnék a fordított áfát.

A kaposvári cukorsiló avatásán elmondott ünnepi beszédében Orbán viktor úgy fogalmazott: a jelenlegi Európai Uniós szabályozás nem nehezíti meg a feketézők dolgát. Magyarország ezen szeretne változtatni a fordított áfa cukoripari bevezetésével. Ezt a tervezetet azonban Brüsszelen keresztül kell még verni.

Mint mondta: "Itt kérem nagy disznóságok vannak, olyanok, amelyek nemzetgazdasági méretű károkat okoznak. Akik lerontják a becsületesen dolgozó cégek, termelők és a kaposvári gyár teljesítményét, azok súlyos bűnt követnek el Magyarországgal szemben."

Mi is az a fordított áfa?

A fordított áfát az uniós szabályok alapján ideiglenesen lehet bevezetni egy adott szektorban, általában a piac fehérítése és a költségvetési bevételek növekedése érdekében szoktak élni vele.

Alap helyzetben a szállító kiszámlázza a vevőnek az áfát, és elkéri tőle annak ellenértékét, a szállító pedig ezt az összeget vallja be az államnak. A fordított áfánál azonban a szerepek megcserélődnek: a szállítónak nem kell foglalkoznia az áfával, azaz nem kéri el annak értékét a vevőtől (vagyis áfa nélkül számláz neki), így bevallási kötelezettsége sincs az állammal szemben. Így az áfa ellenértékét a vevőnek kell az árura rátennie, és az állam felé bevallania, és bizonyos esetekben (ha ezt az áfát nem jogosult levonni) neki is kell megfizetni azt.

Magyarországon a hulladékkezelésben és a mezőgazdaságban (gabona és olajos magvak) sikeresen alkalmazták a koncepciót, amit 2018-ig meghosszabbítottak. Nemrég pedig a húsipar kifehérítésénél is előkerült a fordított áfa bevezetésének kérdése.

Címkék: fordított, viktor, áfa, orbán, cukorgyár, Kaposvár, gazdaság