Balog Ferencné 2008-ban vett fel hat millió forint svájci frank alapú hitelt. Akkor még kecsegtető volt a kölcsön. Az első két évben ugyanis havonta 27 ezer forintot törlesztett. Ma már viszont több mint a kétszeresét fizeti.

- Képtelenek vagyunk ennyit fizetni, nem kapunk ennyi fizetést, mint amennyi a tartozás, és ez nem a mi a hibánk, ez a bankok hibája teljes mértékben. Valami olyan megoldást kellene találni, hogy azért szerződést módosítani, hogy azért az ügyfél felé is fordulni, mert eddig nagyon egyoldalú szerződéseket csináltak - Balog Ferencné, Kaposvár.

A kormány ma a bajba jutott devizahitelesek megmentéséről is tárgyalt. Az adósságok összege ugyanis már meghaladta a 3400 milliárd forintot. A kabinet elé többféle elképzelésés is került.

- A kormány úgy döntött, hogy lehetőség szerint a tárgyalások arra vonatkozzanak és abba az irányba menjenek, hogy Magyarországon a jelzálogalapú devizahitelek azok kivezetésre kerüljenek. Hogy ez hogyan, milyen formában és időtartamban nyilván ez majd a bankszövetségekkel való tárgyalásoktól függ - Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

Olyan döntéseket is vár a kormány majd a tárgyalásoktól, amelyek keretében a forintalapú lakáshitelesek ne járjanak rosszabbul, mint a devizahitelt választók.
Több bajbajutott devizahiteles ugyanis már elvesztette lakását. Somogyban idén a második negyedévben 182 hitellel terhelt lakást jelölhető ki kényszerértekesítésre, ebből 133-t árverezhetnek el.

A szociológus szerint, hogy ezek a számok ne emelkedjenek több intézkedésekre lenne szükség. Szerinte ami eddig érdemi változást hozott az a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása volt.

- E mellé kéne egy a svájci kamatokat figyelembe vevő csökkentés, ami érdemi 40 %-os csökkentést jelentene, illetve már sok kormányzat nekiveselkedett, de nem sikerült a banki nyomásra létrehozni a családi csődvédelem intézményét. Ez a három együttesen tudna segíteni a devizahiteleseken - Szabó János, szociológus

Varga Mihály holnap a bankszövetség képviselőit tájékoztatja a mai kormányülésről. A devizahiteleseket segítő megoldásokról a jövőhéten kezdődnek tárgyalások.

Címkék: léhmann, otp, hitel, deviza, kaposvár, gazdaság