A Magyar Távirati Iroda szerint, Huszár Zoltán, a szervezet pénteken megválasztott, kistelepülések érdekeit képviselő alelnöke, a legkisebb balatoni település, Örvényes polgármestere arra emlékeztetett, hogy erre vonatkozó ígéretek már hangzottak el a kormány részéről. Úgy tudni, hogy az el nem adósodott helyhatóságok elsősorban az ő számukra kiírandó pályázati lehetőségekben gondolkodhatnak.

Huszár szerint azonban az érintett kistelepüléseknek általában olyan egyedi gondjaik vannak, amit a tenderkiírások nem orvosolnak, ezért más támogatási lehetőségekre lenne szükség. Példaként említette, hogy nincs előbbre a faluja azzal, hogy a régióban központilag elnyert támogatásokból akár négy animátort is felfogadhat nyárra a strandjára, miközben az önkormányzatnak nincs pénze a strandlejárók rendbetételére, vagy a fűnyírója üzemeltetésére.

A KaposPont néhány korábbi cikke a témában:

Több mint 42 milliárdos adóssággal küzdenek a somogyi települések

Állami adósságátvállalás - hiánnyal tervezett költségvetések

Milliárdok Somogyba

A 72 önkormányzatot tömörítő szövetség közgyűlésén több kritika is érte a szervezetet amiatt, hogy nem képviseli kellő eréllyel a tagság érdekeit.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, a BSZ elnöke arról számolt be, hogy a Balatont körülölelő három megye közgyűlése, amelyek szintén tagjai a Szövetségnek, jó ideje nem fizetik a tagdíjat, és vezetőik megkeresése sem vezetett eredményre eddig.

Az idei telet értékelve elmondta, nem fagyott be a Balaton oly mértékben, hogy az sportolásra vagy szabadidő eltöltésére alkalmas lett volna, így ez a turisztikai attrakció hiányzott a balatoni kínálatból. Az ingyenes jégpályákat működtető önkormányzatoknak ez nem jelentett bevételkiesést, de több helyi vállalkozónak, vendéglátósnak igen.  

Kiszely Pál Balatonfüredet képviselő tanácsnok, biológus kezdeményezett egy kutatási programot a kormoránokkal kapcsolatban, mivel álláspontja szerint a ragadozó madarak elszaporodása összefügg az árvaszúnyogok számának növekedésével. Szerinte a kormoránok jelentős halfogyasztására vezethető vissza, hogy kevesebb a Balatonban élő, szúnyoglárvákat fogyasztó hal, és emiatt egyre több az árvaszúnyog.
















Címkék: kormorán, tagdíj, szövetség, adós, Balaton, önkormányzat, tél, gazdaság