A falvak adósságait már év elején átvállalta az állam, azonban több helyen még így is anyagi gondokkal küzdenek. A megyei közgyűlés elnöke a Kapospontnak azt mondta: ki fogják javítani az új rendszer hibáit.  

Napkollektorokat terveznek a marcali fürdő tetejére, elindulhat a  szennyvíztisztító beruházás és új kerékpárútat is építene az önkormányzat. Ahhoz azonban, hogy a nagy ívű tervekből valóság legyen, állami támogatás is kell. A költségvetésből nem futná minderre. A polgármester bizakodó: szerinte idén végre minden pénz időben megérkezhet.

- Hiányát tekintve hasonló a tavalyi évhez. Tehát a központosítás miatt a feladatvállalások miatt, pénzügyi változás nincs. Ugyanúgy alapvető kérdés, hogy az év közben milyen pótlólagos állami támogatásokat fogunk kapni. Annyi a különbség, hogy ez ma egyértelműen tervezhető - mondja Sütő László, Marcali polgármestere.

Fonyódon is nagyon várják az adósságkonszolidációt. Ott ingatlanokat adnak el, hogy fizetni tudják a korábban felvett hitelek törlésztőrészleteit. Ezzel próbálják meg kihúzni júliusig.
- Ebben az első félévben 31 millió forint tőketöresltésünk van még, a régi másfél milliárdos adósságunkból. Illetve ennek a kamait és a folyószámlahitelnek a kamait mintegy 20-30 millió forintot tesznek ki. Nyilván ez az 50-60 millió forint még hiányzik a költségvetésből - mondja Fonyód polgársmetere, Hidvégi József.

Nagyatádon is megszavazták már az idei költségvetést. Az egyenleg egyelőre itt is mínuszos, ezért most 50 millió forintos áthidaló hitelt kell felvenniük a működéshez. Ezzel együtt a polgármester örül az új önkormányzati rendszernek.

- Ez egy új fionanszírozási forma jobbak a kondíciói, jobb az állami támogatás aránya mint például az óvodai ellátásnál vagy a gyermekétkjeztetésben. 06:50- ezek előre mutató jelek de még mindig nem éri el a telejes körű finanszírozását ezeknek a feladatoknak az állami támogatása - mondja Ormai István, Nagyatád polgármestere.

Az önkormányzatok adósságátvállalásával a kormány újraszabta a települések feladatkörét is. A cél az volt, hogy a korábbi rendszer - miszerint több a teher, mint a bevétel – ne folytatódjon. Ez több helyen még nem sikerült. Van, ahol például 20 ezer forintot kaptak közvilágításra. A megyei közgyűlés elnöke elismeri, hogy az új rendszernek vannak még gyerekbetegségei.

- Ha a kritika vagy észrevétel érkezik ezzel kapcsolatban azt hálás szívvel köszönjük. Azokat ki fogjuk javítani. Magam is számos módosító indítványt tettem Gyulán is és a parlamentben is és a frakcióban is, hogy az önkormányzatoknak ne legyen gondja. De a 2013-as év messze megnyugtatóbb mint bármely korábi év - teszi hozzá Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

A megyeszékhely költségvetését még nem fogadták el. Arról jövő héten szavaz a közgyűlés.


Címkék: adósságátvállalás, megyeszékhely, állam, költségvetés, somogy, gazdaság