Emlékeztetőnek nevezett figyelmezető levelet küldött a magyar kormánynak az Európai Bizottság (EB) mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatósága arra hivatkozva, hogy a sajtóból úgy értesült, a kabinet állami támogatást kíván nyújtani a Gyulai Húskombinátnak - írja a Magyar Nemzet.

Mint arról korábban beszámoltunk: a hazai húsfeldolgozóipar megmentésére készül a kormány az érintett önkormányzatokkal közösen. Több ezer munkahely és család megélhetéséről van szó. Az értékesítés visszaesése, a fekete piac erősödése és a gazdasági környezet miatt jelentősen csökkent az ágazat bevétele, amely csődhöz és a munkahelyek elvesztéséhez vezethet.

A kaposvári Kométánál még nincs akkora baj, mint a gyulai és a kapuvári húskombinátnál. Azt mondják itt még visszafordítható a helyzet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára meglepőnek találja Nathalie Sause-Vandevyver főigazgató érvelését, amely szerint a magyar médiában olvasottak alapján fogalmazódtak meg a támogatással kapcsolatos aggályok, ugyanis egyetlen hír sem szólt arról, hogy a kormány konkrét pénzügyi támogatást akar nyújtani a társaságnak - tette hozzá.

Budai Gyula jelezte: az állam az uniós jogú keretek adta lehetőségeken belül kíván mindent megtenni a húsipari ágazatban dolgozók munkahelyeinek megmentéséért. A kabinet is tisztában van a csatlakozási szerződés arra vonatkozó kitételével, amely a bizottság engedélyéhez köti az esetleges támogatásnyújtást - tette hozzá az államtitkár.

Noha az EB illetékes főigazgatója sajtóhírekre hivatkozott, Budai Gyula azt gyanítja, hogy valaki "megint panaszkodott" a magyar kormányra az unióban - írja a lap, amely emlékeztet: várhatóan a kormány szerdai ülésén kerül napirendre a felszámolás alatt álló gyulai és kaposvári, illetve a hitelhiánnyal küzdő pápai húsipari cég megmentésének tervezete.

(hirado.hu)

Címkék: mengmentés, húsipar, tárgyalás, kormány, gazdaság