A kaposvári Kométánál még nincs akkora baj, mint az gyulai és a kapuvári húskombinátnál. Azt mondják itt még visszafordítható a helyzet.

Az egyik legnagyobb kaposvári üzemet is elérte a gazdasági válság. A Kométa működésében is megjelentek azok a jelek, amelyek a hazai húsipar nagyjai közül többet már ledöntött a lábáról.  

A Kométa az olcsóbb és a prémium kategóriákban is csökkentette a gyártást. Míg az olasz, zala, soproni és a párizsi felvágott forgalma 20-22 százalékkal emelkedett, addig voltak olyan termékek, amelyeket nem tudtak eladni. Ezek mellett a nyershús eladás is csökkent a feketepiac térnyerése miatt. Két év alatt másfél milliárdot, körülbelül 10 százalékkal csökkent a bevételük.

- Én úgy gondolom, hogy mindenképpen visszafordítható a helyzet, egy olyan pillanatban vagyunk, amikor visszafordítható és amit mondtam, a megoldás az lenne, hogy többletforrás bevonása a cég működésének az életébe - mondta a Kométa '99 Zrt. ügyvezető-helyettese.

A hetvenes évek óta működik Kaposváron a húskombinát. Egy kis magán vágóhíd és feldolgozóüzem alapjaira épült az egész iparág a somogyi megyeszékhelyen. Napjainkban 500 dolgozónak és mintegy 300 beszállítónak adnak megélhetést. A cég tavaly októberben két milliárd forintért fejlesztette a gyártást, amelynek teljes kihasználása újabb munkahelyeket jelenthet.  

- Hosszútávon gondolkodik a vezetés, egy folyamatos jó minőségű termékellátással a piacon, ami nyilván feltételezi azt, hogy továbbra is kellenek emberek, akik ezt előteremtik, ezeket a készítményeket - tájékoztatott a Kométa '99 Zrt. főtechnológusa, Skobrák Attila.

Az elmúlt időszak húsipari csődhulláma miatt 3 hazai település polgármestere és országgyűlési képviselője tegnap a kormánytól kért segítséget az ágazat és a munkahelyek megtartása érdekében.

Nézze meg a videót!



- Arról tájékoztattak a képviselőurak és polgármester kollégák, hogy komoly munkaerőpiaci problémát jelent a húsipari vállalatok gazdasági nehézsége, illetve a magyar húsipar problémája. ezért arra kérték a polgármesterek és a képviselők a kormányt, hogy minden segítséget és minden eszközt adjon meg ahhoz, hogy a munkahelyek megmentésére sor kerülhessen - foglalta össze a Miniszterelnökség államtitkára, Lázár János.

A Kométa vezetése szerdán tájékoztatja Kaposvár polgármesterét Szita Károlyt a cég jelenlegi helyzetéről és arról, hogy pontosan milyen lépéseket kellene tenni az ágazat megmentése érdekében.

Címkék: kombinát, hús, kométa, Szita Károly, gazdaság, Kaposvár