Igaz, ezek a lámpák ma még nagyon drágák; így a háztartások jobban járnak, ha első körben a hagyományos izzókat cserélik le energiatakarékos égőkre.

Évi 112 millió forintot spórol a város egy év alatt azzal, hogy két éve 2200 higanygőzös lámpát energiatakarékosra cserélt le. Vagyis az akkori, félmilliárd forintos beruházás nem egészen öt év alatt megtérül. A városvezetés most újabb pályázati lehetőségen gondolkodik.

- A kollégáim vizsgálják ennek a feltételeit; a feltételrendszerét, hogy amennyiben kedvező a város számára, akkor természetesen beadjuk a pályázatunkat , hiszen a korszerű világítás az egyben rezsi megtakarítást is jelent a városnak - mondta a Kaposvári Önkormányzat sajtószóvivője, Répás Orsolya.

Napjaink legkorszerűbb világítás-technológiája, a LED. A településeknek megérheti, ha ilyen irányban korszerűsítenek, mivel a kormány forrást is biztosít a váltáshoz. A háztartások azonban jobban járnak, ha első lépésként csak az energiatakarékos égőkre állnak át. A kisebb teljesítményű LED-es izzók ugyanis legkevesebb kétszer annyiba kerülnek. A 60-80 wattos LED-es égők pedig eseteként 10-15 ezer forintba is kerülhetnek.

- Az első izzólámpa feltalálása óta, gyakorlatilag az 1000 üzemórás élettartamot garantálják a gyártók, a LED-es fényforrásoknál pedig évtizedekben mérhetjük a LED diódának az élettartamát - tájékoztatott Szemafor Villamossági Szaküzlet üzletvezője, Ligeti Béla.

A hagyományos villanykörték egy uniós rendelkezés miatt hamarosan eltűnnek a boltok polcairól. Helyüket a náluk jóval gazdaságosabb kompakt fénycsövek, vagyis energiatakarékos izzók veszik át.

- Nagyjából nyolcvan százaléknyi nyereségünk van a fogyasztásban, ami azt jelenti, hogy egy régi százas villanykörtének megfelelő, energiatakarékos égő nagyjából 25 wattot fogyaszt - tette hozzá az üzletvezető.

A szakember azt mondja: a háztartások számára LED-es izzót ma még legfeljebb az olvasólámpába érdemes vásárolni. Igaz, az ilyen technológiát alkalmazó biciklis-, illetve zseblámpák is egyre népszerűbbek.

Címkék: köz, led, világítás, lámpa, kaposvár, gazdaság