Szita Károly beszélt a most induló 12 milliárd forint értékű beruházási programról és a Kaposvári Élelmiszeripari Programról is.  

- Kaposvár most egyenesben van. Ezt annak köszönhetjük, hogy a 2008-as válság idején azt választottuk, hogy nem túlélni akarjuk a válságot, hanem megnyerni. Ezért indítottuk el a kaposvári modellt: előrehoztunk 10 milliárd forint értékű beruházást, adókedvezményeket adtunk a helyi vállalkozásoknak, támogattuk a munkahelymegtartó intézkedéseket – ismertette Kaposvár polgármestere a kaposvári modell részleteit.

Szita Károly elmondta: mindennek megvalósításához kötvényt bocsájtottak ki és infrastrukturális fejlesztési hitelt vettek fel, 2012-ben a jó gazdálkodásnak köszönhetően 4,1 milliárd forintot már visszafizettek, a város vagyona pedig 2003 óta 30 milliárd forinttal nőtt. A program legnagyobb eredménye az, hogy a munkahelyek megtartása terén sikeresek voltak, Kaposváron kisebb mértékben nőtt a munkanélküliség, mint más hasonló városokban – tette hozzá.

- A kaposvári modell sikerének köszönhetően most sebességet váltunk. 12 milliárd forint értékű beruházási programot indítunk: új hulladékgazdálkodási programot alakítunk ki, elindítjuk a közösségi közlekedésfejlesztési programot, a csapadékvíz-elvezetési programot, a belvárosi kerékpárhálózat bővítését, és a távhőberuházást, végrehajtunk két városrehabilitációs programot, megújítjuk a Rippl-Rónai villát és befejezzük a Deseda turisztikai fejlesztését. Az ipari parkban már épül az a hőcserélőket gyártó üzem, amely első körben 70 embernek ad majd munkát és folynak a tárgyalások egy gyümölcs-sűrítmény üzem megépítéséről, amely közvetve 100 család megélhetését biztosíthatja – emelte ki Szita Károly.

– Minden városnak kell egy húzóágazat. Nekünk ez az élelmiszergazdaság. Itt található az ország egyetlen cukorgyára, van minőségi termékeket gyártó tej és húsüzemünk és támaszkodhatunk a Kaposvár Egyetem egyedülálló kutatási programjára – ismertette a Kaposvári Élelmiszeripari Program alapjait Szita Károly.

A polgármester szerint az, hogy az egészséges élelmiszerek iránt nő a kereslet, óriási lehetőséget jelenthet a városnak, hiszen ha minél többen fogyasztják a várossal beazonosítható, garantáltan biztonságos és minőségi termékeket, az munkahelyeket teremt Kaposváron.

Címkék: Piac és Profit, vállalkozások, Szita Károly, konferencia, Kaposvár, gazdaság