A megyei könyvtár és a múzeum is idén januárban került át a megyei önkormányzattól a kormányhivatal intézményfenntartó központjához. Jövőre pedig a már a megyeszékhely gondoskodik a működtetésükről. A város felelős hozzáállását tükrözi a polgármester kijelentése a legutóbbi közgyűlésen.

- A Somogy Megyei Múzeum területét tovább nem csökkenthetik, így is elég tragédia az, ami történt ott - Mondta Szita Károly.

A megyei önkormányzat átköltözésével a múzeum területe jelentősen csökkent. Kiállításoknak, raktáraknak kellett elköltözniük nemrég.

Önmagában a tulajdonosváltás nem oldja meg sem a megyei és városi könyvtár, sem pedig a megyei múzeum jelenlegi gondjait. Azt, hogy a működtetésre lesz-e forrás és mennyi, arról a későbbiekben döntenek.

A megyei múzeumhoz több tagintézmény is tartozik. A kisebbek fenntartása az adott települések gondja lesz. Ilyen például Újvárfalván a Noszlopy emlékház.  A nagyobbak közé tartozik Zalában a Zichy, Niklán a Berzsenyi, Balatonszárszón a József Attila Emlékmúzeum, Szennában a néprajzi gyűjtemény. Ez utóbbinak 20-25 millió forint az éves fenntartása.

Biztos, hogy a szennai önkormányzatnak ma nincs ennyi a költségvetésében.

A polgármester azt mondja, fontos a településnek a skanzen, ez az ő kincsük.

- Ha mi kapjuk meg ennek a működtetését, természetesen vállalja a szennai önkormányzat, jelen pillanatban a költségvetésünkben, ebben plusz forrás nincsen, de úgy gondolom, hogyha azokat a forrásokat megkapjuk, amelyeket az előző évben, mondjuk 12-ben megkapott a múzeum, akkor fogjuk tudni működtetni - mondta Szenna polgármestere, Salamon Gyula.

A többi kistelepülésnek sincs arra pénze, hogy működtesse a múzeumokat. Ezeket valószínűleg országos szakmúzeumok veszik át: : a zalai Zichy Mihály Emlékmúzeumot a Szépművészeti Múzeum, a niklai Berzsenyi múzeumot a Petőfi irodalmi Múzeum. A nagyobb tagintézmények közé tartozik a szennai Szabadtéri Néprajzi gyűjtemény és a somogytúri Kunffy Lajos Emlékmúzeum is.

Múzeumi szakemberek szerint csak a kaposvári megyei múzeum és a Rippl-villa működtetésére legalább 160 millió forintra lenne szükség, a teljes hálózatéra 220 millió forintra. a teljes megyei múzeumi hálózat fenntartására 220 millió forint kell. A költségvetés háromnegyede állami támogatás, a többi a jegybevételekből és pályázatokból tevődik össze.

A megyei könyvtár és két fiókkönyvtára (a Petőfi Emlékkönyvtár és a 48-as Ifjúság úti Fiókkönyvtár) szintén a kaposvári önkormányzat fenntartásába kerül.

Címkék: döntöttek, könyvtár, önkormányzat, múzeum, parlament, megye, gazdaság