Az élelmiszerár emelkedésért az aszályt, a drága takarmányt és az előállítási költségek növekedése okolható.

Dagasztják a tésztát a nagyatádi kenyérgyárban. Augusztusban már volt egy kenyérár emelkedés a drága liszt és a járulékos költségek növekedése miatt. Most egy újabb várható: akár 340 forintra.

- Az áremeléseket megkezdtük, de nem sikerült még minden láncnál a változást keresztül vinni, van ahol szeptember elsejétől megtörténtek, vannak olyan láncok ahol a október elsejétől fognak bekövetkezni - mondta a Magyar Pékszövetség elnöke, Septe Lajos.

Ennél a kaposmérői őstermelőnél jelenleg 100 forint a krumpli kilója. Országos átlagban is ennyi. Rövidesen azonban a dupláját is kérhetik.

- Biztos, hogy fel fog menni az ára, mert az elvártnál sokkal kevesebb krumpli termett, 50-60 százalékkal biztos a nagy szárazság miatt. Úgyhogy várható, hogy fölmegy az ára - mondta a kaposmérői őstermelő, Novák Ferencné.

Szakértők szerint az olcsó tejnek is vége. A tehenek takarmányának ára is az egekbe szökött. A mostani 80-85 forintos tejfelvásárlási ár 95 forintig emelkedhet.  

- Mindenki arra számít hogy a termelés csökkenni fog, lesznek gazdaságok, akik bezárnak, gyakorlatilag kevesebb lesz a tej, ez önmagában már generál egy áremelkedést, illetve az önköltségi árak minimum 20 százalékkal ugranak meg az előbb említett aszály, meg az összes többi költség növekedés miatt - tájékoztatott a Fino-Food Kft. felvásárlásvezetője, Papp László.

Tejből 350 millió liter megy ki az országból, ez bőven fedezné a hazai keresletet, de külföldön többet fizetnek érte. A tojás ára is 50 forint fölé emelkedhet a takarmányárak miatt, így a csirkehúsért is többet kell majd fizetni a kasszánál.

Címkék: bolt, árak, kenyér, tej, élelmiszer, gazdaság