Jelenleg 5565 adóalany szerepel az internetes adatbázisban. Ebből 2426-an Baranyában, 1778-an Somogyban, 1361-en Tolnában.

Köztartozásmentes adózói adatbázis az állami adóhatóság honlapján közzétett, az adózó nevét, elnevezését, adószámát tartalmazó nyilvántartás, amely azokat az adózókat tartalmazza, akiknek/amelyeknek az alábbi együttes feltételek szerint
a) a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása;
b) nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozása;
c) nyilatkozata alapján a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz/tett;
d) adószámát nem függesztették fel;
e) nem áll csődeljárás, végelszámolás illetve felszámolási eljárás alatt;
f) csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adótartozása;
g) nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek.

Az adatbázisban való szereplés előnyei:
- Az adózónak nem kell nemleges együttes adóigazolást beszereznie, a közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódóan akkor is kifizethetnek számára, ha szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban.
- A korábban szükséges adóigazolás bemutatása nem szükséges a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplés esetén különböző eljárásokban.

A köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvétel iránti kérelem kizárólag elektronikus úton nyújtható be, az erre a célra rendszeresített nyomtatvány száma 12UK21. A kérelem benyújtása illetékmentes.

Az adóhatóság a köztartozásmentes adózói adatbázis adatait minden hónap 10. napján frissíti.

Amennyiben a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételt követően az adózó a feltételek bármelyikének nem felel meg, az adóhatóság az adózót a köztartozásmentes adózói adatbázisból törli, amelyről az adózót elektronikus úton és írásban értesíti.
Ezt követően a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvétel a kérelem ismételt benyújtásával kérhető - tájékoztat a NAV.

Címkék: KOMA, adóalanyok, köztartozásmentes, lista, Somogy, gazdaság