A tavaszi átvizsgálás elmulasztása ugyanis komoly károkat okozhat a gépkocsiban, és igencsak megterhelheti pénztárcánkat.

Ahogy minden szezonváltáskor, így a tavasz beköszöntével is eljött az ideje, hogy elvégezzük az esedékes karbantartást. De miből is áll a tavaszi felkészítés és melyek ilyenkor a legfontosabb tennivalók?

„Tavasszal az egyik legfontosabb teendőnk a téli gumi lecserélése. Elkapkodni azonban nem érdemes: akkor tetessük fel a nyári gumikat, ha tartósan +7 C fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Ilyenkor azonban a gumicsere mindenképpen javasolt, hiszen a téli gumi nemcsak gyorsan kopik a melegben, hanem jelentős fogyasztásnövekedést is okozhat. A hideg időszakra pedig annyira elkophat, hogy pont a havas utakon nem tapad majd megfelelően.” – hívja fel a figyelmet Bárány Tibor, a Weltauto szakértője, a kaposvári Karg Autó Kft. szervizvezetője.

weltauto

Alapvető biztonsági szempont, hogy megfelelő futófelülettel rendelkező gumikkal közlekedjünk. Az öt évnél idősebb gumikat ne rakassuk vissza a kocsira, és a nyári gumik esetében figyeljünk arra, hogy a kötelező 2 mm-es bordamélység meglegyen. A guminyomást is érdemes rendszeresen, havonta ellenőrizni.

Érdemes mindent alaposan átnézni

Mielőtt hosszabb tavaszi autózásra indulunk, mindenképpen vizsgáljuk meg a féket. Nézzük meg, hogy mennyire kopottak a fékbetétek, milyen a féktárcsa állapota, valamint
megfelelő-e a fékfolyadék szintje. Mindemellett a futóművet és a lengéscsillapítókat is érdemes megvizsgáltatni. A téli utakon ugyanis több hóval fedett kátyúba, mélyedésbe is belehajthatunk, ami esetlegesen a futómű sérüléséhez vezethet.

Ahogy a tavaszi nagytakarítást elvégezzük otthonunkban, ugyanígy fontos, hogy a téli szennyeződésektől gépkocsinkat is megtisztítsuk. Főleg az alvázmosásra érdemes nagy figyelmet fektetni, mert a sóval beszórt havas utakról a felverődött, alvázra rakódott só és koszrétegek semmiképpen nem tesznek jót az autónak. Az ablaktörlő lapátokat és a téli fagyálló ablakmosó folyadékot sem árt lecserélni, a szélvédő megóvása érdekében.

weltauto


„A téli ablakmosóban lévő fagyásgátló anyag könnyen párolog, és a forró szélvédőre fecskendezve még azelőtt elillan, hogy kifejtené tisztító hatását. Hígítsuk a téli ajánlás duplájára, és amint lehet, használjunk kifejezetten nyári adalékot. Az autó kitakarítását, az ablaktörlő lapátok cseréjét és a kisebb ellenőrzéseket az autósok maguk is elvégezhetik, ugyanakkor érdemes ilyenkor tavasszal az egész autót kompletten átvizsgáltatni. A legjobb, ha szakszervizben is átnézetjük az autót, hogy meggyőződjünk a gépkocsi műszaki állapotáról, hiszen az esetleges hibákat érdemes minél előbb megjavíttatni. ” – javasolja Bárány Tibor, a Weltauto szakértője.

További információk a www.weltauto.hu és a www.kargauto.hu weboldalon.

Címkék: szennyeződés, Weltauto, átvizsgálás, gépkocsi, tavasz, gazdaság