A magánszemélyeket a kommunális adó emelése érinti elsősorban. Ez 2006-ban 4400 forint volt egy évre.

- A magánszemélyek kommunális adója jövő évbe a tervezet szerint 5700 Ft lesz lakásonként, ami azt jelenti, hogy az öt évvel ezelőttihez képest a havi kiadás 115 Ft-tal lesz több - mondta a Kaposvári Önkormányzat aljegyzője, Farkas Edit.

Az adó részletekben is befizethető, de akinek ez is gondot okoz, annak segít a város. A megyeszékhelyen így is alig a negyedét kell majd fizetni a maximálisan kivethető 25 ezer forintnak. Az ingatlanokra kivethető adók összesítéséből látszik: a megyei jogú városok között Kaposváron a második legkevesebbet kérik el a lakosoktól.

Nagyobb mértékben növekednek majd a vállalkozások adóterhei. A cégeknek jelenleg Kaposváron kell a harmadik legkevesebb építményadót fizetniük. Ez jövőre a helyi kis- és közepes vállalkozásoknak kisebb, a multinacionális cégeknek viszont maximális mértékben emelkedik. A nagykereskedelmi láncok, a benzinkutak, a bankok, a biztosítók, a távközlési cégek és a játékgépeket üzemeltető egységek négyzetméterenként több mint 1600 forintot fizetnek majd a tervek szerint. Az általunk megkérdezettek azt mondják: egyetértenek azzl, hogy megkülönböztessék a multikat és a kisvállalkozókat.

- Ez helyes, csak az arányokra kell ügyelni, tehát a nagy az nagyot adózzon, a kicsi kicsit, és senki ne bújhasson ki alóla - mondta a kaposvári Kozári Miklós.

- Mi is ugyanebben a helyzetben, cipőben vagyunk, éppen a férjem vállalkozó, és nem tudtuk fizetni a fizetni valókat, és a multicégek, hát azok meg nagyon virágoznak, az aranykorukat élik folyamatosan - mondta a kaposvári Jakab Andrea.

A vállalkozások jelenleg 100 egység adóból 91-et Budapestre fizetnek, vagyis az államnak, mondja a kamara elnöke. Szerinte ezért nem jut elég helybe.

- Én úgy gondolom, hogy a somogyi vállalkozások, azok szívesen adóznának többet itt a megyében akkor, hogyha ez az arány, ez mondjuk 30-70 %-os arányban megváltozna. A mai világban tudjuk azt, hogy szükség van minden adóbevételre, és ha ez most nehezebb is lesz a következő időszakban, én úgy gondolom, ezt ki kell bírjuk - mondta a Somogyi Kereskedelmi és Iparkara elnöke, Varga József.

A városvezetés abban bízik, hogy jövőre az iparűzési adóból befolyt összegnek minél nagyobb része marad helyben, és nem vonja el az állam.

Címkék: adóterhek, iparűzés, adóváltozás, magánszemélyek, vállalkozások, gazdaság