Reggel hét órakor kezdődött a félpályás útlezárás a 67-es út kaposvári bevezető szakaszán. A kétszer két sávból itt egyet foglaltak el, így különösebb fennakadást nem okoztak a munkába igyekvőknek. Bár a céljuk nem is ez, hanem, hogy kifejezzék nemtetszésüket a kormány döntéseivel kapcsolatban.


A VDSZSZ-Liga Szolidaritás Mozgalom kaposvári vezető ügyvivője, Orbán Zoltán azt mondja: a korengedményes, korkedvezményes nyugdíj megszüntetése és egyéb a munkavállalókat, illetve a lakosságot érintő megszorítások ellen próbálnak most tiltakozni, remélik, hogy sikeres lesz az akció. Országosan körülbelül 100 helyszínen vannak kint az úton.


A legnagyobb fennakadást Budapesten okozták a tüntetők. A két kaposvári helyszínen viszont mindössze néhány tíz autó állt az úton. A szervezők szerint azonban ennél jóval többen szimpatizálnak velük.

tüntetés


Magyar Szolidarítási Mozgalom társelnöke, Árok Kornél azt mondja: a támogatottságuk azt gondolja, ennél jóval nagyobb. Csak egyfajta felülről jövő presszionálás a munkavállalók körében, tanároknál, önkormányzati alkalmazottaknál, ahol van egyfajta fenyegetettség is hogyha kijönnek, akkor ebben az esetben nem kell bemenniük dolgozni. Kaptunk ilyenről is visszajelzéseket.


A jutai úton többen voltak és ott sikerült a félpályás útlezárás. A rendőrök váltakozva engedték tovább az autósokat. A szervezők figyelmfelhívásnak szánják mostani akciójukat.

Somogyban még egy helyszínen, a 65. számú úton, a Siófok és Ságvár közötti 1 kilométeres szakaszon is tiltakoztak az autósok. Itt is félpályán lassították a forgalmat.


A Magyar Szolidaritási Mozgalom megyei kapcsolattartója, Vörös Ildikó azt mondja: ha azt elérik, hogy egy kicsit elgondolkodnak az emberek rajta, elolvassák a felirataikat, hogyha végiggondolják, hogy a saját életükben mi az, ami esetleg rossz irányban működik, és látnak lehetőséget, és csatlakoznak hozzájuk, vagy legalábbis megkeresik őket, és tudnak beszélgetni, akkor ezt már egy sikeres dolognak tartja. A tüntetés egyébként nem ér véget a holnapi nappal. Árok Kornél a Kapospontnak azt mondta, a parlamenti döntések függvénye, hogy a jövőben mikor mennek ki ismét az utakra.

Nézze meg a helyszínen készült videót!

 

 

Címkék: útlezárás, félpályás, szakszervezet, Somogy, Kaposvár, gazdaság