Rétvári Bence, az Országos Polgárőr Szövetség és a tiszafüredi önkormányzat által szervezett ünnepi eseményen arról beszélt, sikerült elérni, hogy Magyarországon békében és biztonságban élhessenek az emberek. Hozzátette: olyan országokat hagyunk le ebben a  "világbéke-indexben", mint Belgium, Japán, Németország, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok.

Az államtitkár felidézte, hogy az elmúlt években Párizsban, Brüsszelben, Berlinben, Barcelonában, Manchesterben és másutt számos ember halt meg merényletekben. Budapestről, magyar városokról ilyen híreket nem találunk az elmúlt évekből, mert itt sikerült megvédeni a magyar emberek biztonságát - emelte ki, hozzáfűzve, hogy ez köszönhető a rendőröknek, a polgárőröknek is.

fotó: MTI/Vajda János
fotó: MTI/Vajda János

Rétvári Bence az egyik legfontosabb megelőzésnek - szintén a polgárőrökkel együttműködésben - a külső határvédelmet nevezte. Hozzátette: abból az egymillió illegális határátlépési kísérletből, amelyet megakadályoztak a déli határon, sok tízezer a polgárőröknek is köszönhető, hiszen közös járőrözésben vettek részt. Kiemelte, hogy a közbiztonság az elmúlt években egyre inkább felértékelődik, mert a biztonság alapvető érték.

Kitért arra, hogy a polgárőrségnek két speciális tulajdonsága van. Az egyik az önkéntesség, másokért ajánlják fel saját szabadidejüket, a másik a jogos önvédelem. Szavai szerint azt látni sok területen, akár a migráció területén is, "mintha pont azt akarnák kiirtani az emberekből, hogy merjenek saját biztonságuk érdekében jogos önvédelemből kiállni".

Rétvári Bence szólt arról, hogy a polgárőrök újabb és újabb együttműködésre is nyitottak. Példaként említette, hogy a polgárőrök segítik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Megemlítette, hogy sok helyen a  polgárőrség tagjai és vezetői a helyi testületeknek is vezetői polgármesterként, vagy annak tagjaiként. Ez mutatja, hogy a polgárőrség teljes mértékben része a helyi közösségnek, nem egy élettől, a mindennapoktól, a helyi emberek igényeitől eltávolodott szervezet - emelte ki. Mint mondta: ezért sikeres a polgárőrség, ezért van 67 ezer tagja.

A beszédek után ifjú polgárőrök tettek fogadalmat.

fotó: MTI/Vajda János
fotó: MTI/Vajda János

Címkék: közrend, polgárőr, biztonság, Magyarország, kék hírek