Pillanatnyilag jó hatással van a forint árfolyamára is a görög államadósság felének elengedése. A magyar fizetőeszköz az euróval szembeni szerda esti 301,5 forintos árfolyama után valamivel 300 forint alá erősödött.

Az EU csúcson összehozott megállapodás azonban elvárásokat is tartalmaz mind a bankok, mind pedig az egyes országok felé. Például az európai bankoknak 9 százalékos tartalékot kell képezniük. Az EFSF (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) keretét 1000 milliárd euróra növelik. Olaszország pedig megígérte, hogy spórol és megszorításokat hajt végre.

euro

A Portfolio.hu szerint az EU csúcs megállapodás fontosabb részletei közé tartozik többek között az a törekvés, hogy  2020-ra a GDP 120 százaléka alá süllyedjen a görög adósságráta a mostani mintegy 160 százalékról.

Az adósság elengedés okozta komoly magánszektori veszteséggel párhuzamosan az EU/IMF is növeli hozzájárulását (109-ről 130 milliárd euróra) a második görög hitelprogramhoz.

A hatalmas államadóssága és gyenge gazdasági helyzetben lévő Olaszország pedig november közepére ígért részletes reformtervet. A spanyolokat további reformokra és egyensúlyjavításra biztatták.

A megállapodás hírére a londoni tőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 nyolcvan pont körüli, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 száztíz pont körüli emelkedéssel nyithat csütörtökön.

Címkék: Görögország, megállapodás, euró, válság, gazdaság, forint