Egy nézőnk levélben küldte el észrevételét. Olvassa el a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Iroda tanácsával együtt.


A panaszlevelet itt olvashatják:

Tisztelt Kapospont!

Egyike vagyok az országunkban azon több tízezer károsultnak, akiknek az év elején az állam által és a magánnyugdíjpénztárak által általánosságban ígért százezer forintot meghaladó, visszatérítendő reálhozam helyett, nem, hogy nem kapok semmit, hanem, még hálásnak is kellene lennem, hogy az értesítőn pár sorban kielemzett végeredményként kihozott  negatív számmal jelölt hiányt nem kell befizetnem.

A hiányt több oknál fogva is indokolatlannak tartom. Nem vagyok pénzügyi végzettségű, de műszaki diplomám  a matematikai és logikai képességem bizonyítéka.

Annó 2001. 01.08-án kezdtem meg a munkaviszonyomat az akkori Strabag Kft.-nél. A multi cégnél a belépésemkor nem volt választási lehetőségem (már ez is sántít jogilag!), az OTP Magánnyugdíjpénztárhoz lettem elkötelezve.

2007. év végén kellett döntenem portfólió választásról. Ekkor persze még nem sejtettük mi egyszerű állampolgárok, de a biztosítók és a bankok már sejthették a világ gazdasági válságának kirobbanását. A portfólió választásnál a növekedési portfóliót választottam, mivel a tájékoztató szerint  korom és munkaviszonyom alapján egyértelműen ezt javasolta a pénzintézet. Bár ezen portfolió rendelkezik legnagyobb kockázati értékkel, tudomásom szerint a hosszú és rövid lejáratú állampapírok, melyek a csomag 41%-át teszik ki, kevés, de biztos hozamot garantálnak, vagyis, vesztesség nem érhet. Ennek ellenére a 2008 év végi számlaértesítőben a hozamom -117 961 Ft lett.

2009.07.31 dátummal elégedetlenségem jeléül magánnyugdíjpénztárat váltottam, átigazoltam az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárhoz. Ekkor az elszámoláson már nem található negatív szám, hozamom 77 003 Ft. Az ING-nél is ügynököm javaslatára a növekedési portfóliót választottuk, senki sem értesített, hogy vesztességet vittem volna át a váltásnál, illetve, hogy vesztességet produkál a megtakarítási alapom. Amennyiben viszont így van, feltenném a kérdést: nem azért vannak a brókerek, hogy naprakészen, szakértelemmel kezeljék az ügyfelek pénzét? Én eddig ezt hittem, és megbíztam a pénzintézetben, ahol egyéb befektetéseim is vannak, bár ezek után elgondolkodtató, hogy ezeket is megszűntetem, és átpártolok egy olyanhoz, ahol nagyobb biztonságban érzem a pénzem.

Ezen felül mind az államot, mind a magánnyugdíjpénztárat hibásnak tartom, hogy a az állami nyugdíjpénztárba való visszakényszerítés (mert kényszerhelyzetnek nevezném) pillanatában nem ált rendelkezésemre az információ arról, hogy negatív reálhozammal lépek ki az ING-től. Erre a számra a döntésem után több, mint fél évre rá derült fény. Az ügynökömmel beszélgetve az is kiderült, hogy amennyiben én akkor maradtam volna magánnyugdíjpénztári tag, úgy a hozammutatóim alapján mára már a reálhozamom pozitív összegbe fordult volna át, esetleg pár éven belül egy szebb összegre is szert tehetnék, de már nem lehet persze visszacsinálni.

Nem várok megváltást ettől a levéltől, viszont elvárnám a gyors reakciójukat, korrekt, jogilag megalapozott válaszokat, illetve érthető módon várok elemzést arról, hogy mikor, és milyen okból és melyik pénzintézetnél bukták el a megtakarított pénzemet.

Mélyen sértve és csalódva állok szemben a tényekkel, és amennyiben a fent kérteknek nem tesznek eleget, jogi útra terelem az ügyemet.

Tisztelettel!

/egy mernyei okleveles építészmérnök/

A válasz:

A levéllel megkerestük a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Irodát, ahol először Budapestre irányítottak minket. Majd annyit közöltek: ugyanazt tanácsolják a levélírónak, mint mind károsultnak. Az utolsó nyugdíjpénztárt keressék fel, kérjenek részletes elszámolást. Ha ezt a nyugdíjpénztár nem teszi meg 30 napon belül, akkor ezt jelezzék a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felé. A felügyelet büntethet. Ha ezzel sem elégszik meg a károsult, akkor terelheti jogi útra az ügyet. A pénzügyi tanácsadó irodához egyre többen fordulnak hasonló ügyben. A napi 6 panaszosból van, hogy 6 a reálhozam miatt érkezik.

Címkék: forrongó, indulatok, reálhozam, magán, nyugdíj, gazdaság