A megyei adóhivatal felhívja az adózók figyelmét, hogy kizárólag a 1053-as és a 1053E jelű nyomtatványon tudják teljesíteni személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket.

Ez azt jelenti, hogy a 1053NY nyilatkozatot benyújtani már nem lehet, az alapján az adóhatóság nem tud bevallási ajánlatot készíteni az adózóknak a 2011. február 15-ei jogvesztő benyújtási határidő miatt. A február 15-e után benyújtott 1053NY nyomtatványok elutasításra kerülnek, és e nyomtatványt benyújtó adózóknak kizárólag a 1053-as számú nyomtatványon lehet teljesíteni adóbevallási kötelezettségüket május 20-áig.

Az adóhatóságnak az üres adattartalommal benyújtott 1053-as bevallások esetében sem áll módjában kitölteni a bevallást az adózók helyett, abban az esetben sem, ha adózók a bevallás mögé csatolják a jövedelemigazolásaikat.

Tájékoztatják továbbá az adózókat, hogy a személyi jövedelemadó bevallások kitöltéséül szolgáló, munkáltatói, kifizetői igazolásokat nem kell beküldeni az adóhatósághoz, azokat elévülési időn belül, 2016. december 31-éig kell megőrizni, melyeket be kell mutatniuk egy esetleges adóellenőrzéskor. A benyújtott, eredeti igazolások az adózók részére visszaküldésre kerülnek.

Kérik azt is, hogy az 1+1 % os nyilatkozat kitöltésekor figyeljenek arra, hogy a parlagfű-mentesítés, mint kiemelt költségvetési irányzat megszűnt.

Eddig 68 500 somogyi adóbevallás érkezett. Ez a vártnak alig több mint a fele. Ebből 30 ezren igényeltek vissza támogatást.

A bevallások benyújthatók elektronikus vagy postai úton, valamint személyesen az ügyfélszolgálatokon is.

Május 20-án, pénteken a megyei adóhivatal Kaposváron rendkívüli nyitvatartással várja az adózókat. Reggel 8-tól este 8-ig lesznek nyitva. A  kirendeltségek a szokásos nyitvatartás szerint, 8-12 óráig várják az ügyfeleket.


A Magyar Posta pénteken bevallás dömpingre számít. Ezért neghosszabbított nyitva tartással készülnek. A megyeszékhelyeken legalább egy posta 20 óráig tart nyitva. Kaposváron az  1-es látja el ezt a feladatot. Közölték azt is, hogy valamennyi posta a forgalom folyamatos figyelemmel kísérésével, szükség esetén szolgálat-átszervezéssel igyekszik az esetlegesen megnövekvő forgalmat lebonyolítani. Indokolt esetben a postavezetők a szolgálatokat igény szerint megerősítik.

Címkék: hátra, nap, bevallás, adó, gazdaság