Csütörtökön pecások helyett csak kacsákat talált stábunk a Desedán. Most még részleges horgászati tilalom van érvényben. De jövő hétvégén valószínűleg tele lesz a tó a pecásokkal. Azt mondják: a Deseda igazi horgászparadicsom lehetne.


A Corvinus Egyetem tájrendező-kertépítő mérnökhallgatója, Balha Gabriella azt mondja: fontos, hogy kialakítsanak egy olyan stratégiát, amivel az adottságokhoz alkalmazkodva egyensúlyt teremtenek az átalakítás és a megtartás között. Gabriella szakdolgozatot írt a Deseda állapotáról és hasznosításáról. Ebből kiderült: sokkal több lehetőség rejlik a tóban, mint gondolnánk. A városnak is az a célja, hogy kihasználja ezeket.


Kaposvár alpolgármestere, Tóth István szerint egy igazi, élő turistaparadicsommá kell alakítani. Ennek érdekében a saját eszközeikkel, fejlesztésekkel, kerékpárúttal, ökoúttal próbálnak hozzájárulni és nyilván az értékmegőrzésben is igyekeznek részt venni - tette hozzá.


Ezért jöttek csütörtökön össze az érintettek. Horgászok, kajakosok, polgármesterek, civil szervezetek, hatóságok és erdészek mondták el mi mindent lehetne tenni a hasznosítás érdekében.


A Sefag Zrt. erdészetpolitikai és ellenőrzési osztályvezetője, Merczel István elmondta: indítottak egy erdőgazdálkodási stratégiát is, amely kimondottan a Deseda Somogyaszaló és Kaposfüred erdeire vonatkozik.


A Deseda új üzemeltetője helyi rendezvényeket is szervezne. A tisztaság, a rend, a halőrzés és a rendezvények, azt hiszem ezzel lehetne igazán összefoglalni - mondta a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke, Kozári Miklós. Hozzátette: hat halőr és 20 társadalmi őr már szolgálatba állt. De vizipolgárőr csoportot is alakítanak. Ők mind azért dolgoznak, hogy tisztább legyen a tó környéke.

Címkék: pardicsom, Desed, horgászparadicsom, horgász, szerződés, gazdaság