Mint ismert: az amerikai, majd a magyar haderő távozása után 2006 óta üresen áll a taszári bázis. Kivonták a hadrendből. A laktanya a helyi önkormányzaté lett, az objektum többi részének, így az állami támogatással megépült, de azóta sem működő polgári terminál sorsa azonban a mai napig rendezetlen. A hasznosításra több elképzelés született és háromszor futottak neki a pályáztatásnak is. 2008-ban egy kisebb terület hasznosítására pályázó céget ugyan nyertesnek hirdettek ki, de elképzeléseiből azóta sem lett semmi. 2009 nyarán két fordulót is tartottak. Júniusban eredménytelenül zárult a pályázat. Augusztusban az Ugarde Kft pályázata nyert.

A cég vállalta, hogy a mintegy 500 hektáros taszári ingatlanegyüttesért egymilliárd forint vételárat fizet ki. Emellett vállalta a terület kármentesítését, 2014-re a repülőtér újraindítását, hat év alatt 23 milliárd forintos beruházás megvalósítását. Ráadásul mindezzel együtt csaknem ezer új munkahelyet ígért.

Az impozáns elképzelések és a nyertes pályázat ellenére a szerződéskötés végül nem hiúsult meg. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt ugyanis sikertelennek nyilvánította azt. Indokként azt hozta fel, hogy az Ugarde mulasztása miatt nem jöhetett létre a szerződés a törvényben előírt 60 napon belül.

A cég álláspontja viszont az, hogy a "trehány tenderkiírás" miatt hiúsult meg a szerződéskötés – tájékoztatta az MTI-t Bicskey Richárd ügyvezető igazgató. Szerintük az MNV korábbi vezetése felkészületlenül írta ki a pályázatot, nem teremtett tiszta jogviszonyokat, tisztázatlanul maradtak közművek és ingatlanok tulajdonviszonyai.

Az Ugarde mindezek miatt kétmilliárd forintos kártérítési pert indított a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellen. A Taszáron tervezett fejlesztésekről pedig nem mondtak le.

Címkék: gazdaság