Horváth István Nemeskisfaludon még a szemetét is örömmel üríti. Azt mondja: itt a nyugdíjasoknak és a falibelieknek elég alacsony a fizetése. Az önkormányzat sokat segít, hogy ingyenessé tette a szemétszállítást. Pista bácsi nyugdíja alig több mint 50 ezer forint. Ennek fele rezsire és gyógyszerre megy el.
Nemeskisfalud polgármestere, Vida Ferenc azt mondja: a lakosság többsége nyugdíjas, vagy egyedülélő. Olyan kis mértékű szemét képződik, hogy ez az egy kömbéteres hulladékgyűjtő kapacitás megfelel a település hulladékelszállításához. A polgármester hozzátette: ráadásul olyan kicsi a település, hogy itt szinte mindenki 200 méterre lakik a kukától. 15 éve zajlik ezzel a rendszerrel a szemétszállítás, és ez így is marad.

Tervezik ennek a fenntartását, ugyanis a helyi adó nem könnyítene az önkormányzat helyzetén. Olyan mértékű adóval nem lehet a lakosságot terhelni, ami a hulladékszállítás teljes összegét lefedné. Szelektív gyűjtők is vannak a faluban. Ennek a szállítását ingyen végzi a szállító. Csak a vegyes hulladékért kell fizetnie a falunak. Évi 420 ezer forintba kerül az önkormányzatnak - tette hozzá a polgármester.  

A nemeskisfaludi Jani Sándorné nehezen jár, de még ő is igénybe veszi a lehetőséget. Azt mondja: amit lehet, oda dob be.  A többi szemetét elégeti. Ami pedig nem a tűzben végzi, azt újrahasznosítja. Így nem csak a lakók, hanem még a helyi tyúkok is boldogok - mondja az asszony. 

Címkék: gazdaság