Jelentősen csökkent az EVA népszerűsége, hangzott el az adóhatóság pénteki évértékelőjén. Az adókulcs ugyanis megemelkedett, emiatt tavaly még 1 milliárd forinttal többet fizettek be a régió vállalkozói. Viszont ma már egyre kevesebben választják ezt az adózási formát.


A személyi jövedelemadó bevétel viszont csökkent a régióban. Egy év alatt hat milliárd forinttal. A visszaesés oka a növekvő munkanélküliség és a csökkenő fizetések. Ezen kívül az adójóváírás szabálya is változott, valamint megadóztatták a természetben juttatásokat.


Drasztikusan csökkentek az illetbevételek is. Egy év alatt 30%-kal. Ez betudható az öröklési szabályok megváltozásának. De jóval inkább annak, hogy jelentősen visszaesett az ingatlan adás-vétel. A megyei adóigazgatóság igazgatója, Koltainé Magyar Zsuzsanna szerint az ingatlanforgalom visszaeséséből adódóan ezeknek az illetékeknek a kiszabása csökkent és gyakorlatilag a fizetési könnyítési kérelmek száma is.


Az APEH csaknem 30 ezer ellenőrzést végzett a régióban. 24 milliárd forint adóhátralékra bukkantak és 1 milliárd forint büntetést szabtak ki. Az APEH és a vámosok idén elsősorban a nagykereskedőket, az építőipart, a húsfeldolgozást és a fakitermelést ellenőrzik majd. Mindenki gyanús lehet, aki gyakran változtatja a székhelyét vagy tartósan veszteséges.


A regionális adó főigazgatóság főigazgatója, Huber Éva azt mondja: hatékonyabban tudnak a jövőben fellépni az adó elkerülők ellen, illetve hatékonyabb lesz a közvetlen információcsere kapcsán a kintlevőségek és a hátralékok beszedése. A bűnügyi igazgatóság pedig az adócsalások felderítésével és szankcionálásával foglalkozik majd.



Címkék: gazdaság