A kaposvári Sávházban tartoznak a legtöbben a lakbérrel. A lakók fele nem fizeti rendesen. Kivételek itt is vannak. Varga Kornélia és barátnője arról bszélgetnek, hogy a Gyed teljes egészében elmegy a számlákra. De azokat mindig rendezik. Azt mondják: ami marad, abból élnek.


Sokan vannak, akik több hónapja nem fizetnek -mondja a kaposvári vagyonkezelő házkezelési vezetője. Kimutatásuk szerint minden második önkormányzati bérlakásban élőnek több havi lakbértartozása van. A hátralék 1 év alatt 3 millióval nőtt. Jelenleg 650-en, több mint 19 millió forinttal tartoznak.

A Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. házkezelési vezetője, Zsetkei Valéria elmondta: azok, akik nem fizetnek, és mindenféle segítség ellenére sem tudják rendezni a tartozásukat, kiköltöztetés várja őket.Az elmúlt napokban 60 családdal bontották fel a szerződést. A moratórium feloldása után, áprilisban elkezdődhetnek a kilakoltatások.

Somogy többi nagyvárosában kedvezőbb az önkormányzati bérlakásokban élők fizetési hajlandósága. Nagyatádon 150-en élnek ilyen lakásokban. 10-12 családnak van jelentős tartozása. Siófokon a 60 családból 8-an nem fizetnek. Ők csaknem 2 millió forintos lakbértartozást halmoztak fel.
A szociológus szerint újabb rétegeket veszélyeztet az elszegényedés. A Regionális Családsegítő Központ igazgatója, Szabó János szerint nagyon vékony az a középosztály, amelyet ma még középosztálynak nevezhetünk. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy a középosztály alja belecsúszhat egy elszegényedési folyamatba, ha a konkrét intézkedések még sokáig váratnak magukra. 

Két év alatt duplájára nőtt az ellátottak száma a családsegítő központban is, most több mint félezren vannak. Egyre többen kérik az adósságrendezést. Csak idén már több mint 200-an kértek segítséget tartozásaik rendezéséhez.  

Címkék: gazdaság