-Ha nem venném fel, akkor padlóra kerülnék. Nem tudnám fizetni a sulit. Kell és kész -ezt mondja a Kaposvári Egyetem másodéves hallgatója, Ricsi. Az első évesek még kicsit félnek. Kitty szerint jó dolog. De mi van ha nem tudja fizetni. Nikolett azonban már most, a napokban lejárt határidőig kérte is. Néhány hét és a számlámon lesz a pénz -mondja.
A kaposvári egyetemen minden ötödik diák igényelt diákhitelt. A Somogyban élő, felsőoktatásban tanulók  közül minden negyedik hitelből él. Ők több mint 2200-an vannak. Ezzel a megye a hitelfelvételi arány tekintetében Békéssel és Szabolcs megyével vezeti a mezőnyt.

A Somogy megyében lakó hitelfelvevők 60 százaléka szemeszterenkénti egyösszegű folyósítást kér, míg 40% havi ütemezésben veszi fel a hitelt. 35%-a költségtérítéses, 65%-a államilag támogatott képzésben tanul. 60 százalékuk nő. A megyében lakók számára 716 millió Ft-ot folyósított a Diákhitel Központ a 2009/2010-es tanévben. 9 tanévben csaknem 6 milliárd forintot vettek fel a hallgatók.

Somogyban 9 év alatt csaknem 6 ezer hallgató kapott hitelt. Az idei tanévi hitelnyújtásokkal együtt az indulás óta kihelyezett diákhitel összege csaknem 6 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt tanévben -havi 40.000 Ft-ot- az igénylők 44%-a vett fel, 30.000 Ft-ot 27 %, míg 50.000 Ft-ot, 16%. Míg Borsodban és Csongrádban csak minden második, addig Somogyban minden ötödik hátralékos.

A törlesztésre kötelezett diákok 3,1 %-ának kellett a szerződését magas hátralék miatt felmondani.

Az idei első diákhitel igénylési határidő a napokban járt le. Az új igénylők a tavaszi szemeszter első utalásakor már pénzhez jutnak. A felvehető hitelösszeg akár 200 ezer – költségtérítéses hallgatók számára akár 250 ezer – forint is lehet.

Akik korábban már kaptak Diákhitelt, azoknak nem kell azt újra igényelni, viszont a márciusi folyósítás érdekében nekik is be kell iratkozniuk február közepéig. Emellett az esetleges módosítási igényeiket, adatváltozásaikat haladéktalanul be kell jelenteniük a www.diakhitel.hu honlapról letölthető nyomtatványokon.


Címkék: gazdaság