Az erről szóló döntés decemberben született meg, azóta a somogyi vállalkozás nem használhatja a Fornetti márkanevet. A szakítás okairól a felek véleménye meglehetősen eltér. A kecskeméti székhelyű cég szerint az igali partner megszegte a master franchise szerződésben részére előírt kötelezettségeit. A sztenderdektől való legkisebb eltérést sem tűrik el a látványpékség-hálózatban – mondták. Álláspontjuk szerint nem engedhető meg egy franchise-rendszerben, hogy a napi beszerzésiár-változások miatt a rendszer tagjai ne ugyanazon alapanyagok felhasználásával állítsák elő termékeiket. Egy 26 országot magában foglaló, évi 50 millió kilónyi értékesítő nemzetközi franchise-hálózat így semmilyen felelősséget nem tud, és nem akar vállalni az Igalon gyártott péksüteményekért. Ezért bontottak szerződést, s ennek hátterében nem pénzügyi vita vagy elszámolási nézetkülönbségek álltak.

Az igali cég teljesen másként látja a történteket. Azt mondják: ők döntöttek a kiválás mellett. Az ok nem a sztenderdektől való eltérés volt, hanem hogy a kecskeméti franchise-tulajdonos kezelhetetlenül nagyobb összegűre kívánta módosítani a szerződést, s ezen felül az eddigi határozatlan idejű szerződést határozott, hét éves megállapodásra akarta változtatni. Az igali cégnek csak két választási lehetősége volt: vagy elfogadja ezeket a feltételeket, vagy a békés elválás mellett dönt. Az utóbbit tartotta jobbnak. Ezt követően néhány nap múlva a Fornetti Európa már fel is bontotta az addigi együttműködést.

 

Az igali cég most kiadott közleményében az áll: az igali egykori Fornetti Pannon Kft., mint a Fornetti Kft. volt master franchise partnere tavaly decemberben a hálózatból való kiválás mellett döntött, és Pek-Snack márkanéven folytatja tovább a tevékenységét. A híresztelések ellenére a korábbi partnerek 2010. december 16-án, az igaliak döntése alapján, a békés elválásban állapodtak meg. Az igali Pek-Snack tulajdonosait is meglepte, hogy a Fornetti Kft. mondvacsinált indokok mentén hat nappal később a rendkívüli felmondás eszközével élt, amelyet a cég csak kicsinyes bosszúként tud értelmezni.

A történtek után megindult a harc a fogyasztók kegyeiért. Az igaliak szerint Palásti József, a Fornetti Kft. tulajdonosa láthatóan nem riad vissza nemtelen eszközök használatától sem – áll a közleményben. Ám a Pek-Snack nem kíván részt venni a színvonaltalanná vált csatában, és visszautasít minden olyan valótlan állítást, amely a cég által gyártott termékek minőségét kérdőjelezi meg. Érdekes módon 2010 novemberében a Pek-Snack gyáregységét, mint mintaüzemet mutatta be a tulajdonos potenciális külföldi befektetők előtt.

A közlemény hozzáteszi: a Pek-Snack saját igali üzeme immár 13 éve látja el, a jelenleg több mint 700 magyarországi és 400 horvátországi franchise partnerét fagyasztott pékáruval. A csaknem másfél évtizedben sem a partnerek, sem a vásárlók részéről nem merült fel minőségi kifogás. A magas színvonal folyamatos biztosítása érdekében 2010 októberében fejeződött be egy 700 millió forintos beruházás, amelynek keretén belül világszínvonalúvá fejlesztették a gyártástechnológiát, számítógép által vezéreltté vált a termelés és integrált vállalatirányítási rendszert vezettek be. Kapacitásbővítés is történt, a Pek-Snack jelenleg több, mint 200 embernek ad munkát csak Magyarországon, és ez a létszám a piaci sikerek okán folyamatosan bővül.

A cég álláspontja szerint a Pek-Snack számára nem egy konkurens cég vezetőjének magánvéleménye számít, hanem partnereinek és fogyasztóinak kíván megfelelni.

Címkék: gazdaság