A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi év első 11 hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma az előző évihez viszonyítva lényegében változatlan volt. A forgalom 72 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma azonban mind a tizenegy hónapban élénkült az elmúlt évhez képest.  A belföldivendég-forgalom éppen hogy meghaladta a 2009. évit, a külföldi vendégek száma ugyanakkor 5 százalékkal emelkedett. A vendéglátás tíz havi eladási forgalma is csupán 98,9 százaléka volt az előző év azonos időszakinak.
Januártól novemberig 3 millió 191 ezer külföldi vendég 8 millió 902 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Legingább a Németországból és a Lengyelországból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, az Egyesült Királyságból hazánkba látogatóké stagnált, az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezők pedig a korábbinál több vendégéjszakát töltöttek hazánkban. A szállodák közül a legjelentősebben, 10-17 százalékkal a magasabb kategóriájú, négy-, ötcsillagos szálodák forgalma nőtt.
A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2010 első tizenegy hónapjában a külföldiek és a belföldiek esetében 8, illetve 5 százalékkal esett vissza. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága eltérő képet mutat: a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma  7 százalékkal csökkent, míg a wellness-szállodákban másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Címkék: gazdaság