A novemberi adatok szerint valamivel több mint 25 ezer állástalan szerepelt a munkaügyi központ nyilvántartásában. Ez több, mint egy hónappal korábban, de kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest a megye minden kirendeltségén csökkent valamelyest a regisztrált munkanélküliek száma. A legkedvezőbb a helyzet a siófoki térségben, 13,3 százalékkal, a legrosszabb pedig a barcsi és a csurgói térségben, ahol a munkaképesek közül minden negyedik állás nélkül van.
Összességében jelenleg a megye aktív korú lakói közül csaknem minden ötödik-hatodik (18,3százalék) keres munkát. Továbbra is a szakképzettség hiánya a legnagyobb gátja az elhelyezkedésnek. Akik rendelkeznek valamiféle végzettséggel, nagyobb az esélyük arra, hogy munkát találnak. A megyében a munkanélkülieknek csaknem fele az általános iskolát, vagy még azt sem végezte el. Harmaduk szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezik, minden ötödiknek pedig érettségije van. A diplomások aránya az álláskeresők közt valamivel 3 százalék fölött van. Ez utóbbi egyébként némileg kedvezőbb adat, mint korábban.
Somogyra jellemző még, hogy a tartós munkanélküliek száma, akik több mint egy éve vannak a rendszerben, kis mértékben (néhány tized százalékkal) nőtt, viszont csökkent a pályakezdők száma az álláskeresők közt.

Címkék: gazdaság