Ennél nagyobb baj, hogy csak 1,36 millió hektáron – ez közel 40 százaléknyi elmaradás – sikerült a szántást elvégezni, ami tavasszal okozhat problémát. A betakarításnak sincs vége: a kukorica, cukorrépa 7-8 százaléka van még a földeken, napraforgó is található még foltokban lábon, a burgonyaszedéssel végeztek a gazdák. A belvíz katasztrófát fog okozni – állapították meg a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának résztvevői legutóbbi ülésükön.

A legérzékenyebben érintheti a mezőgazdaság 2011. évi teljesítményét, hogy a legjelentősebb őszi vetésű növényből, az őszi búzából a termelők a tervekhez képest 7 százalékkal maradtak el. Az árpánál hasonló a lemaradás, a repcéből majd 9, a tritikálénál pedig 15 százalék.

Az idei év megmutatta, hogy nem lehet a vízrendezést az elkövetkezőkben felelős összefogás nélkül megoldani. Így karácsony előtt kicsit furcsa, de még mindig 80 ezer hektárnyi kukorica és ezer hektár cukorrépa vár betakarításra. Az összes termés 7 és 8 százaléka van így még a földeken. A szójával, napraforgóval és burgonyával már végeztek a termelők.

Címkék: gazdaság