Módosult az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) rendelet. Nem volt ugyanis elegendő az idő arra, hogy az érintett mintegy 15 ezer gazdálkodó időben elkészüljön a kötelezően vezetendő gazdálkodási napló elektronikus, tehát interneten történő leadásával. Ráadásul az előző időszakban gyakorlattá vált papír alapú beküldés nem felel meg az előírásoknak – hangsúlyozza a Magyar Agrárkamara. Az eredeti határidő november 30-án járt le, ezt hosszabbította meg a tárca december 10-ig. Azaz az úgynevezett web-GN-t, eddig az időig még leadhatják a gazdák.

A webGN-ben a gazdálkodási napló egyes adatai mellett tartalmazza az előző év tápanyag-gazdálkodási tervének adatait is. Az elektronikus dokumentumokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH) kell benyújtani.

A módosítással a2010/2011.-es gazdálkodási évre a kötelezettség átadási kérelem beadási határideje is meghosszabbodott 2010. december 31-re. A kötelezettség átadásra vonatkozó kérelmet, továbbá a jogutódlás bejelentését szintén elektronikusan kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

A kötelezettség átvevője által elektronikusan benyújtott kérelem egy kinyomtatott példányát – postai úton is -  az  átadó és az átvállaló – jogutódlás bejelentésekor a támogatott ügyfél elhalálozása esete kivételével – együttes aláírásával kell benyújtani az átadó lakhelye vagy székhelye szerinti illetékes MVH kirendeltségre.

A teljes kérelem visszavonás, a teljes célprogram visszavonás, valamint a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület visszavonás iránti kérelmet - a támogatott ügyfél elhalálozása esete kivételével – a módosítást követően csak elektronikus úton lehet benyújtani az MVH-hoz változatlanul december 31-ig.

Fontos, hogy a gazdálkodók a beadási határidőt betartsák, mert a mulasztás a támogatás részleges megvonással szankcionálható– figyelmeztet közleményében a Magyar Agrárkamara.

Címkék: Magyar Agrárkamara, gazdaság