Az állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatási lehetőséget a 27/2007. (IV. 17.) FVM rendelet szabályozza. Ennek alapján írta ki a pályázatot már korábban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal MVH). Most eljött az ideje annak, hogy az elnyert támogatások egy részét lehívják az érintettek. Ehhez postai úton, a 163/2010 MVH közlemény szerinti formanyomtatványon kifizetési kérelmet kell eljuttatniuk a területileg illetékes regionális MVH kirendeltséghez.

Ugyanazon támogatási határozat alapján egy naptári évben legfeljebb két alkalommal nyújtható be kifizetési kérelem és az utolsó kifizetési kérelmet legkésőbb a beruházás megvalósulását követő egy éven belül megnyíló kifizetési kérelem benyújtási időszakban lehet benyújtani

Figyelni kell arra, hogy a technológiai kódok nem változhatnak, míg a gépek esetében erre lehetőség van, de csak a 2010. október 25-én lezárt gépkatalógus erejéig, s úgy, hogy a gépkód első 4 számjegye nem változhat. A kérelmet legkorábban 2010. november 2-án, legkésőbb 2010. december 15-én adhatják postára.  A benyújtás napja a borítékon szereplő postai bélyegző dátuma. Az agrárkamara javasolja, hogy a küldeményt tértivevénnyel adják fel.

A kérelemhez szükséges mellékletek körét pl. utolsó kifizetési kérelemhez csatolandó (pl. használatbavételi, üzemeltetési engedély, képzésen való részvételről igazolás stb.) a közlemény részletesen ismerteti, annak pontos áttekintése szükséges, melyhez kérhető a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóinak segítsége.

Az egyes kifizetési kérelmekben igényelt támogatási összeg meghatározásakor az ügyfélnek ügyelnie kell arra, hogy a támogatási mértékek és a költségtípusok közötti arányok betartásra kerüljenek göngyölített formában, mert ennek eltérése esetén támogatásmegvonásra kerülhet sor.  

Figyelem!! Az ATK I . keretében kapott támogatási határozatok esetében lassan lejár a megvalósításra nyitva álló határidő, azaz a 3 év, s kifizetések csak a támogatási döntés kézhezvételétől számított 3 éven belül - közbeszerzési eljárás esetén 4 éven belül - megvalósított műveletekhez nyújthatók. A megvalósítás legalább 50 %-os mértékben szükséges a szankciók elkerülése érdekében, s ezen egységnek önállóan működőképesnek kell lennie. Aki úgy dönt, hogy eláll a megvalósítás szándékától – s még nem adott be e jogcím esetében kifizetési kérelmet – úgy a támogatásról a megvalósulás időszakában büntetlenül lemondhat. Fontos azonban annak átgondolása, hogy a nitrát rendelet hatálya alá tartozó állattartó telepek esetében a trágyatárolás előírásait 2011. december 31-ig teljesíteni kell, melyhez a korábbi magas intenzitású támogatás sok segítséget nyújthatott.

Az ügyfél által igényelt és az MVH által az adott támogatási határozathoz kapcsolódó kifizetési kérelem/kérelmek alapján jóváhagyott és kifizetett támogatási összeg nem haladhatja meg az Európai Bizottság által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban jóváhagyott 2.757.000 euró/projekt (azaz telepre, megvalósítási helyre vonatkoztatott) értéknek megfelelő támogatási felső határt forintra átszámolva. Az átváltás azon év január 1-i árfolyamán történik, amikor a támogatás odaítélésére vonatkozó határozat meghozatalára sor került.

Szintén most van itt az ideje egyes vízgazdálkodással kapcsolatos támogatás-kifizetések kérelmezésének. Az öntözés, a melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó támogatások kifizetésének igényléséről van szó, melyet 2010. november 1-30. kell megtenni. (Az MVH 162/2010. (X. 29.) számú közleménye részletezi a szabályokat.) Ügyelni kell arra, hogy a kérelmet két különböző címre kell postázni attól függően, hogy a támogatási kérelmet mikor nyújtotta be a gazdálkodó. Ennek megfelelően 1) a 2008. március 28 - május 5. között benyújtott támogatási kérelmekhez kapcsolódó kifizetési kérelmek esetén: MVH központ –VTI Infrastrukturális Beruházások Osztálya (1385 Budapest 62 Pf.: 867.), 2) A 2008. június 15. után benyújtott támogatási kérelmekhez kapcsolódó kifizetési kérelmek esetén a lakóhely/székhely szerinti regionális illetékességű MVH kirendeltség a címzett.

Címkék: Magyar Agrárkamara, gazdaság