Táblázat 1


A város vezetése szerint azonban a pénznek jelentős része még nem érkezett meg. A falvak között Őrtilos és Hencse is ott van legjobb tíz között. Ebből azonban az önkormányzatok nem sokat éreznek.

Megújul a kaposvári fürdő, átépítik a Szivárvány Zeneházat, az Ady Endre utcát és az Együdöt is. Csak néhány az uniós beruházásokból. A legtöbb pályázatot az önkormányzat nyerte. Az elmúlt három évben 32.7 milliárd forint uniós pénzt szavaztak meg Kaposvárra, így 4.8 millió forint támogatás jut egy lakosra. Ezzel a megyei jogú városok rangsorában az ötödik helyen van. Budapesten hasonló összeg jut egy lakosra. A város vezetése szerint mindez szép, de csak papíron.

- Nagyon bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban nem csak döntés születik hanem a pénzt is megkapjuk amit kiérdemeltünk azokra a városfejlesztési elképzelésekre amit a városlakók akarnak. Mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki szerint az elnyert európai uniós támogatásoknak csak az ötöde érkezett meg.

Táblázat 2


A legtöbb uniós támogatást szerző falu között van Őrtilos is. A 900 millió forintot, nem az önkormányzat hanem a Vízügyi igazgatóság nyerte a Mura-Dráva szabályozására. A lista szerint Őrtilos a 9. Lakosonként 17 millió forinttal. A 10. helyen Hencse áll, ők lakosonként 15 millió forint támogatást nyertek. Ez összesen több mint félmilliárd forint, ami a település nyolc évi költségvetése.

A polgármester azt mondja, csalfa a kép. Nincs annyi önerejük, hogy pályázni tudjanak. Az uniós támogatást a helyi golf klub nyerte.
- Ez az összeg egy nagyon tetszetős összeg, több milliárd forint, de ebből a lakosság közvetlenül nem érez gyakorlati hasznot - mondta Gelencsér János hencsei polgármester.

Épül a fél milliárdos támogatással készülő beruházás wellness és konferencia központtal, tenisz pályákkal valamint apartmanokkal bővülnek.
- Elsősorban helyi munkaerőre számítunk valamint a környékbeli falvakból jövő dolgozókra és az egész régióból vesszük fel az alkalmazottat a különböző beosztásokra – mondta Gamsz László, a hencsei VIP Golf Kft. ügyvezető igazgatója.
Főként az önerő nélküli kisfalvak és azok a városok nem jutottak támogatáshoz, ahol kevés a vállalkozás. A hét régió közül a dél-dunántúliba lakosonként az ötödik legkevesebb forrás jutott.

Címkék: Ady Endre utca, Gelencsér János, Gamsz László, Együd Árpád Művelődési Ház, golf, Szivárvány Zeneház, Mura, Hencse, Őrtilos, Dráva, Szita Károly, Kaposvár, gazdaság