Fonyód

Szakemberek szerint ehhez új apparátus kell és rengeteg idő. Somogyban ez több mint 1000 alkalmi munkavállalót érinthet. A legtöbb helyen zárt ajtókat találtak a hétévégén a Balatonra kirándulók. A büfék többsége majd csak május elsején nyit ki. Még nem tudják, mennyi felszolgálót alkalmaznak. Azt mondják: egyelőre nem festik az ördögöt a falra, de biztosan kevesebben lesznek.

Az egyik balatonboglári étterem egész évben nyitva van. Az üzletvezető azt mondta: kialakult a Balaton parton a hétvégi turizmus, így akkor több embert kellene foglalkoztatni. Az új jogszabály szerint ez sokkal bonyolultabb. Szakemberek szerint az is előfordulhat, hogy kevesebb alkalmi munkaerőt foglalkoztatnak. Ez pedig akár több mint 1000 somogyi muunkavállalót érinthet.

Foglalkoztatási szakemberek úgy vélik: nincsenek meg az új jogszabálynak a feltételei. Egyelőre még a számadási nyomtatvány sem kapható. Gergye István, a Global Human Center igazgatója elmondása szerint nem tudja az étterem, a kifőzde, a hot-dogos vezetője ezt a helyszínen csinálni. Plusz apparátus kell hozzá, plussz költség kell hozzá mivel nincsenek meg a feltételek. Ha van sapka azért ha nincs azért büntetik a munkáltatót. Azonban nemcsak ez az új jogaszbály súlytja a balatoni vendéglátósokat.

Fonyódon már kinyitott a legtöbb büfé, egyelőre azonban ráfizetéses a működtetésük. A tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen visszaesett a forgalmuk. Püspök Gábor, a Bedrock Beach tulajdonosa elmondta: - Olyan 60-70 százalékkal biztosan, de mondom rossz időm is volt. Tehát itt egy nyitott placcon, amikor esik, fúj a szél, akkor a madár sem röpül erre.

Helyszín

Címkék: gazdaság