Balaton

Idén bedugulhat a szezonális foglalkoztatás: megszűnt az alkalmi munkavállalói könyv, illetve szigorodtak a foglalkoztatási szabályok, ami tízezreket szoríthat ki a munkaerőpiacról - ettől hangos a média a napokban. A kérdés az, hogy az új jogszabály-módosítások és az alkalmi munkavállalói kiskönyv eltörlése valóban akkora galibát okoz-e a munkáltatóknak, mint azt a médiumok sugallják. Szakembert kerestünk meg, aki alátámasztotta a híreket, s azt is elmondta, hogy hol vannak a buktatók az új törvény esetében.

Gergye István, a Global Human Center igazgatója számolt be portálunknak arról, hogy pánikkeltésről van szó, melynek egy része valóban megalapozott. - Az a legszörnyűbb az egész jogszabályban - magyarázta Gergye -, hogy az, aki jogalkotóként meghozta a törvényt, és április 1-től hatályba léptette, nem gondoskodott arról, hogy szigorú számadású nyomtatványokat hogyan lehet rendszerbe állítani.

Nem lehet kapni ugyanis a nyomtatványboltokban azokat az iratokat, amelyekkel kötelező a törvény szerint ellátni a foglalkoztatás új formáját - így a szakember, majd hozzáteszi: - Felháborító, hogy az APEH ügyfélszolgálatot kell megkeresnie a munkáltatónak, ahol elmondják neki, hogy ő maga gyártson szigorú számadású tömböket, mert az állam nem volt hajlandó szavatolni, hogy ezeket a jogszabály hatályba lépésekor biztosítsa. Tehát alkalmazhatatlan a törvény. A hivatalok azt nyilatkozzák, hogy május elejétől kezdik majd el ellenőrizni, de ki hisz nekik?

- Jelenleg úgy van hatályban ez a jogszabály, hogy bárkihez bármikor odamennek, és megbüntethetik, mert nem tudja betartani a törvényt - magyarázza Gergye István. A munkaadók tehát lényegében rákényszerülnek, hogy szabályellenesen foglalkoztassanak munkaerőt. A fekete munkával alapvetően nincs progléma. Az elektronikus munkabejelentéssel ugyanis ezt meg tudja előzni a munkáltató. A probléma ott van, hogy nem tudja az adminisztrációval lefedni. - Nem volt még ilyen Európában! - hangsúlyozza a szakember.


A grafikonhoz klikk!
A grafikonhoz klikk!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!



A munkabérek tekintetében jelenleg az a helyzet, hogy nem kaphat kevesebbet a munkavállaló a minimálbérnél. Eddig kereshetett kevesebbet, ettől függött a közteher mértéke. A szakképzetteknek kötelesek megadni a 89500 Ft-ot, a nem szakképzettenk pedig a 73500 Ft-ot. Ebből kell számítani az órabért, az egy napra eső bért stb. A munkaadók esetében viszont beemelték a könyvelési metódust, ami azt jeletni, hogy az elektronikus bejelentés miatt elektronikus közteherfizetést kell eszközölni az államkincstár irányában hónap 12-ig, ehhez viszont túl bonyolították a dolgot, mert a törvény egyszer veszi a nettó 30 százalékot, közben a valóságban a könyvelők bruttó 27 százalékot könyvelnek. Tehát folyamatosan ellentmond a törvény. Az idegenforgalmi szezonnál van a nettó 30 százalék, de a törvény megmondja, hogy az idegenforgalmi szezonnál csak szálláshelyszolgáltatásról van szó, éttermi vendéglátásra nem jó. Szóval jogász legyen a lábán, aki követni tudja. Egy munkáltató, egy közpolgár számára lehetetlenség alkalmazni a jogszabályt. De nem azért, mert maga a tartalma lenne elfogadhatatlan, hanem mert nem teremtették meg a feltételeit.

- Ráadásul most állunk a mezőgazdasági idénymunka előtt. Jönnek a metszések, a különböző gyümölcsös munkák, a szüretek, ennek a több mint 10 000 főnek pedig - akik kiszorulhatnak a médiában megjelent írások szerint a munkaerőpiacról - a döntő többsége a mezőgazdaságban volt alkalmi munkás. Kaotikus a helyzet, és akkor sem fog megváltozni, ha a Fidesz eltörli a törvényt, mert nincs már alkalmi kiskönyv, nincs közteherjegy.Vagyis iszonyatos munka lenne visszaállítani a régi állapotot. Csak egy új törvénnyel lehetne megoldani, amely esetében újra ki kell oktatni a vállalkozót, a munkáltatót.

Címkék: kiskönyv, törvény, munkavállaló, jogszabály, foglalkoztatás, munkáltató, Balaton, gazdaság