árverés

Harcba szállt az adósokért egy civil szervezet. Azt mondják: a hitelszerződések miatt már százezreket fenyeget az otthontalanság. Tömegesen keresik meg őket a bajba jutottak.

Póka Zsuzsanna,az Otthon és Érdekvédő Közösség segítője szerint 100 ezer olyan levél, megkeresés érkezik az interneten, amelyben egítséget kérnek azok,akiket ki akarnak lakoltatni. Nincsen méltányosság. Csak egy civil szervezet tud segíteni, az is csak úgy, ha pert indít.

Hét civil szervezet összefogott, és ezt a beadványt nyújtották be a Fővárosi Bírósághoz. A 30 legnagyobb magyar bankot perelték be.

Az ügyvéd szerint tisztességtelen, hogy a bankok az adósokra hárítják át a devizaalapú kölcsönöknél a forint romlása okozta árfolyamváltozást. Hozzátette: az sem elfogadható, hogy plusz költségek, például hitelfolyósítási díj van beépítve a szerződésekbe. Ennek megszüntetéséért is bírósághoz fordultak.

 

Ha megnyerik a pert, a bankok fizessék vissza a tisztességtelen hasznot, vagy számítsák be az adósságba, mondják a felperesek. A civil szervezet számításai szerint ez másfélmillió hitelszerződést érint az országban. Ebből mintegy 200 ezret Somogyban. A keresetlevelet decemberben adták be a bírósághoz, döntés később várható. Telefonon megkerestük a Magyar Bankszövetséget, ők nem akartak nyilatkozni. Azt mondták: nem ismerik a peranyagot és azokat a civil szervezeteket sem, akik a pert indították.

Címkék: gazdaság