ingatlan

Borzolja a kedélyeket a számos sajtóorgánumban fölreppenő hír, miszerint a panellakások ára csökken. Többen reménytelennek érzik, hogy megszabaduljanak paneljüktől.

Megyeszékhelyeken állítólag 130-140, a határszéli városban 115-135 ezer forint körüli négyzetméter áron is lehet panellakást kapni. Ezek szerint Kaposváron egy átlagos 40 négyzetméteres lakáshoz már 5,6 millió forintért is hozzá lehet jutni.

Átnézve a városi kínálatot, Kaposváron lakótelepen, egy déli fekvésű 3. emeleti, 40 m2-es, 1, 5 szobás, felújított, távfűtéses, kívülről szigetelt, műanyag nyílászárós, lépcsőházi hőmennyiségmérős panellakást, közös tárolóval 6,2 millióért hirdetnek.

Szintén hasonló paraméterekkel rendelkező téglalakás viszont 9,3 millióba kerülne. Érdemes elgondolkodni, hogy mibe is fektetjük a pénzünket.

A szakemberek a lakótelepi panelépületek élettartamát kb. 30 évre becsülték, azonban bebizonyosodott, hogy élettartamuk ennél jóval hosszabb. Ez annak köszönhető, hogy míg a panel élettartama 5–30 év, a vasbeton vázszerkezet gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

Így a teherhordó szerkezetek várható élettartama 80–100 év. Ennél lényegesen rövidebb azonban az alrendszerek és rendszeralkotók élettartama, amely általában 5–30 év között változik.

2020-ig országosan több mint félmillió panel ház kerül felújításra (1991-2020), derül ki egy tanulmányból. (Földrajzi Értesítõ 2003. LII. évf. 1–2. füzet, pp. 107–121. Egedy Tamás)

És, hogy ezek tükrében érdemes-e panelt venni? A kérdéssel foglalkozó fórumokon egyértelműen igen a válasz. Méghozzá az ár-értékarányt hozzák fel legtöbben érvként.

Minden bizonnyal hamarosan a viszonyok is kiegyenlítődhetnek az ingatlanpiacon, de a válság még érezteti a hatását. Talán ezért lehet, hogy most így alakulnak az árak.

Címkék: gazdaság